Меню

Хранене на майката по време на кърмене

Хранене на майката по време на кърмене

Хранителните потребности на кърмачката са значително увеличени, с около 500-600 ккал дневно през първите 6 м и около 300-400 ккал дневно през вторите 6 м, за секретиране на нормално количество кърма.

Храненето трябва да е здравословно и балансирано, а допълнителният прием на енергия да бъде чрез увеличена консумация на препоръчителните храни – зеленчуци, плодове, кисело или прясно мляко, риба, месо, бобови храни.

Секретирането на кърма изисква допълнителни количества вода, ограниченото приемане на течности може да намали количеството кърма. При кърмене е нужно да се пият от 8 до 10 чаши течности дневно. Вода, айран и неподсладени плодови сокове са най-добрият избор. Препоръчва се да се избягват напитки със захар, особено ако жената е наддала много на тегло.

По време на кърмене не е необходимо да се избягват потенциално алергенните храни, освен ако майката няма алергия към някоя храна. Избягването или ограничаването на алергенните храни (краве мляко, яйца, ядки, риба и др.) по време на бременност и кърмене не намалява риска от алергични заболявания при детето, но ограничава хранителния прием на майката и създава рискове за хранителни дефицити при нея.

Алкохолът може да премине в кърмата. Затова в периода на кърмене не се препоръчва пиене на алкохолни напитки или консумацията им трябва силно да се ограничава. Кофеинът може да премине в кърмата и да предизвика хиперактивност и проблеми със заспиването на бебето. Да се избягва консумаця на големи количества кафе, чай и кофеин съдържащи напитки.

Тютюнопушенето може да намали секрецията на кърма, да промени вкуса на кърмата и да наруши съня на кърмачето, което повлиява негативно върху кърменето. Ако майката не може да спре да пуши, да избягва да пуши непосредствено преди кърмене. Не трябва да се пуши в помещенията, където кърмачето пребивава – вторичното пушене увеличава риска от синдром на внезапната смърт на кърмачето, астма, бронхит, пневмония и възпаление на средното ухо на детето.

Още по темата


Пишете ни във facebook или по e-mail. Ще потърсим различни мнения сред специалисти и родители и ще публикуваме събраните гледни точки в нашия сайт, запазвайки вашата анонимност. С ваше съгласие, ще публикуваме вашите въпроси  ►►►

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook