Меню

Повиването: най-важната част от успокояването - откъс от книгата "Най-щастливото бебе"

Повиването: най-важната част от успокояването - откъс от книгата "Най-щастливото бебе"

 

Както Бетси е открила с Алекс, да успокоиш раздразнено бебе е сто пъти по-лесно, когато ръцете му са прибрани отстрани. Защо се получава толкова добре? Ето и трите начина, по които повиването успокоява нервните бебета:

 

1. Сладостта на повиването

Кожата е най-големият орган, а докосването действа най-успокояващо на сетивата. Повиването обгръща тялото на бебето с непрекъсната топла милувка.

Всяка майка знае колко прекрасно е усещането за нежната кожа на бебето до нейната, но за вашето бебе докосването е много повече от приятно усещане – то е жизненоважно, също както и млякото! Бебетата, на които се дава мляко, но не ги прегръщат и докосват започват да линеят и умират. Повиването, разбира се, не е толкова забавно преживяване като да гушнете бебето, но е добър заместител за случаите, когато бебето не е в ръцете ви.

2. Повиването не позволява на бебето да ви се изплъзне от контрол

Повиването не само че създава усещане за уют, ами не позволява на бебето ви да стане още по-неспокойно. (Може и да сте забелязали колко по-спокойно е то, когато е „увито” в ръцете ви.) Преди раждането, матката ни е обгръщала ръцете на бебето и не му е позволявала да ги размахва. След като е било „изгонено”, това ограничение изчезва. Без стените на утробата, които да попречат на движенията му, малките тревоги на бебето ви бързо задействат рефлекса Моро (рефлекса на размаханите ръце и крака) и то започва да се движи прекалено активно и да плаче.

 

3. Повиването помага на бебето ви да обърне внимание на онова, което правите, за да го успокоите

Когато бебето ви плаче, то се чувства така, сякаш десет радиоприемника свирят в главата му при това едновременно. Всяко трепване и рязко движение изпраща ново тревожно съобщение към ума му и тези сигнали взети заедно създават такава шумотевица, че ревящото ви бебе дори не забелязва, че сте до него!

Малкото ревливо детенце отчаяно се нуждае да му кажете: „Стига толкова. Сега аз поемам нещата”. Точно това е ролята, която изпълнява повиването. Като ограничите движенията на бебето, вие изключвате най-шумните „радиостанции”, така че то не може да ги слуша и се съсредоточава над прекрасните неща, които вършите, за да го успокоите. Повиването също така не позволява нови движения и предотвратява нови пристъпи на плач.

В продължение на десетки хиляди години, майките, които живеят при по-хладен климат са повивали бебетата си, докато онези, които живеят при горещ климат почти никога не ги повиват, но носят бебетата си на ръце или в слингове почти по двайсет и четири часа на ден. Родителите по целия свят увиват бебетата си защото:

 • Безопасно е - Има по-малка вероятност бебето неочаквано да се измъкне от ръцете на родителя.
 • Лесно е - Бебетата могат да бъдат привързвани на гърба на родителя или да се носят в слинг на хълбока.
 • Успокоява  – Бебетата са по-малко възбудими, защото не могат да размахват ръце и крака.

Тези родители увиват бебетата си в одеала, след това обикновено ги стягат с колани или връзки. Сега, в Америка също се преоткри, че бебетата обичат да бъдат стегнато повивани. В повечето американски болници учат новите майки как да повиват бебетата си и аз съм виждал акушерки, които използват дори и дискретни лепенки, които не позволяват на одеалото да се разтвори.

Дори през средновековието, Париж диктувал модата. Преди триста години обаче, тези диктатори в света на модата сгафили, когато заявили: „Льо повиването е демоде”.

 

Откъс от книгата „Най-щастливото бебе” от д-р Харви Карп. Повече на: www.bebe-dete.com

 

Още по темата

 • Методът на д-р Карп – бебетата все пак се раждат с „копче“ за успокояване

  Опиталите методите на д-р Карп го наричат вълшебник, който може да „изключи“ задавящия рев на бебето и да включи благословено спокойствие и тишина просто за секунди. И как...

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Новороденото през първия месец от раждането

  Първите три месеца след раждането си, бебето прилича по-скоро на ембрион, отколкото на напълно развито човешко същество. Една от основните причини бебетата да плачат е...

 • Невероятно! Защо никой не ми е казал досега?

  Така възкликват повечето родители, веднъж опитали ТЕС - техниките за емоционална свобода, познати и с общото понятие Енергийна психология. Като допълнително средство...

 • Приложение на хомеопатията при бременни, кърмачки и деца

  Как хомеопатията може да бъде успешно приложена при проблеми в периода на бременността, кърменето и отглеждането на малкото дете; Вярна ли е тезата за "плацебо"...

Харесай ни във Facebook