Меню

За кривите зъбки и всичко, което трябва да знаете, за да решите този проблем

За кривите зъбки и всичко, което трябва да знаете, за да решите този проблем

Спонсорирано съдържание

Професионалният опит в Германия и множество отличия, нареждат д-р Спасов сред едни от водещите ортодонти в България. Разговаряме с него за красивите и добре подредени детски зъбки, кога е най-добре да заведем детето си на първия му ортодонтски преглед и как можем да предотвратим проблемите със захапката, ако вземем навременни мерки.
 

Д-р Спасов, кои детски зъбки можем да наречем красиви и здрави? Какви са разбиранията за това на вас ортодонтите?

Правилно подредените зъбки на челюсти, които са в правилно съотношение една към друга, са не само здрави, но и красиви, макар и красотата да е субективно понятие. Не трябва да си учил половината си живот за зъби, за да знаеш коя усмивка ти харесва и коя намираш за симпатична. Прекаленото откритие на венеца при усмивка, пълното покритие на долните зъби от горните, зъбите с неправилна позиция или тези, с разстояния между тях, не се възприемат като естетични и могат да създадат, както здравословни проблеми, така и комплекси на детето.
 

Кои са факторите, от които зависи здравето и красотата на детските зъби?

На първо място от хигиенните навици – редовното и правилно миене на зъби и венци, използването на конци и интерденталните четчици за междузъбните пространства. Много са важни и хранителните навици – избягване на междинните хранения, прекомерния прием на сладки лакомства (особено, когато не са като десерт при основното хранене), недостатъчния прием на калций чрез мляко, сирене, кашкавал (и по време на бременността). Не на последно място стоят и редовните профилактични посещения в стоматологичния кабинет. Тези посещения трябва да започнат от ранна детска възраст – преди да са се появили проблеми и да трябва да се извършват някакви конкретни манипулации, за да свиква детето с обстановката.
 

Кога се оформя подредбата на зъбите и захапката при детето? На какво се дължат „кривите зъби“ при децата?

Подредбата на зъбите започва още по време на бременността със залагането на зародишите на повечето зъби. Захапката също започва своето развитие, докато бебенцето е още в майчиния организъм. „Кривите зъби“ при децата могат да имат различен произход – неправилно съотношение между размерите на челюстите и тези, на зъбите, неправилно разположение на зародиша на даден зъб (или липсата на такъв) и т.н. Вредните навици като например смучене на пръст, от своя страна могат да са причината за така наречените придобити деформации. Биберонът трябва да се отстрани в периода от 2 до 3 години, за да не доведе до деформации. Преди това има успокояващо действие и не е проблем да се използва.
 

Кои са най-честите грешки, на които се дължат ортодонтските проблеми при децата и какви съвети бихте дали, за да се избегнат или решат бързо те?

На първо място това е закъснялото запознаване на детето с ортодонта. Използването и направляването на естествения растеж може да се случи само докато децата растат, т.е. преди и по време на пубертета. Но някои зъбно-челюстни деформации могат да се изявят доста преди това (още в периода на временните (млечни) зъбки) и при лечение в един по-ранен етап на развитие може да бъде предотвратено задълбочаването им. Редовните контроли, които е препоръчително да бъдат веднъж годишно, при специалист ортодонт са решаващи за навременното им диагностициране. Можем да избегнем по-сериозни усложнения при постоянните зъби, ако вземем мерки още при временните. Целта е да се избегне задълбочаването на ортодонтския проблем и дългогодишното лечение на по-късен етап.
 

Кога трябва да заведем детето на ортодонт?

Няма такова понятие като „твърде рано“ за ортодонтски преглед. Профилактиката на вредни навици и лечението на определени деформации може да започне още в най-ранна детска възраст – още преди началото на смяна на временните (млечни) зъби с постоянните – т.е. преди 6 годишна възраст. По време на ортодонтския преглед детето от една страна свиква с обстановката в кабинета, а от друга – специалистът – ортодонт следи развитието на зъбно-челюстната система и дава сигурност на родителите, че при нужда от лечение, то може да бъде започнато в най-оптималния момент. Освен това, често тези деформации се предават генетично, така че ако сте имали проблеми с захапката, вероятността вашето дете да има подобен проблем е голяма. Редовната профилактика е в основата на правилната дентална грижа и превенцията на проблемите в бъдеще.
 

Възможно ли е да изправим зъбите на детето, без помощта на брекети?

В зависимост от конкретния случай, специалистът ортодонт може да избере друг начин за изправяне на зъбите. Брекетите не са единственото средство, което може да изправи зъбите. Съществува система, отговаряща на последните иновации в сферата на зъболечението и ортодонтията в частност, която се състои от пластмасови шини (наричат се „алайнъри“). Те също са в състояние постепенно да преместят зъбите при изпълняване на определените указания. Както всяка система и тази си има своите предимства и недостатъци. Точно поради тази причина специалистът преценява кой метод е по-подходящ за решаване на дадения проблем.
 

Какви са рисковете, ако не вземем мерки при недобре оформена захапка?

Първия проблем е на ниво зъби – те започват да се изтриват по-лесно, почистването им става по трудно, в следствие на това се образува по-лесно кариес. Появяват се и други проблеми като например възпаление на венците.

Неправилната захапка води до проблеми с целия зъбодържащ апарат (венци и подлежаща кост) вследствие на неправилния контакт на челюстите.

Долночелюстната става и дъвкателните мускули също страдат, когато е налице неправилно разположение на зъбите и челюстите.

Съветът ми е да се вземат мерки на ранен етап, защото само така ще избегнете дългото и сложно лечение впоследствие на вашето дете и ще му спестите много неприятни усещания.

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook