Меню

1 месец

Здраве и боледуване

Възраст: 1 месец

Витамин D3 и полезните мазнини

Повече за...
Витамин D3

След 3-та седмица педиатърът ще назначи допълнителен прием на витамин D3. Дневната потребност от него за кърмачето е 400 IU ( international units - международни единици). Някои марки (като нашият партньор  Jameson) предлагат капкомери, които пропускат по една капка с точната доза от 400 IU. 76% от българите страдат от недостиг на Витамин D3, което е свързано с редица здравни проблеми и състояния (прочети). При децата е особено важен за нормалното състояние на костите и зъбите, защото регулира използването на калция и фосфора в организма, както и за нервната система и детския имунитет (устойчивостта към заразни заболявания). Недостатъчният прием на витамин D3 e свързан с появата на рахит при децата. 

В готовите млека се съдържа витамин D3, затова при изкуствено-хранените се препоръчва двойно по-малка доза в сравнение с децата на кърма. Тъй като е мастно-разтворим, за усвояването му в храната трябва да има мазнини. В този период те могат да се набавят чрез кърмата – това са полезните мазнини, които помагат за усвояването на витамин D. Kак да си набавим витамин D - прочетете.

 

Повече за...
Полезните мазнини

Есенциални мастни киселини (ЕМК)

Вероятно сте чували за Омега 3 и Oмега 6. Наричат ги полиненаситени или есенциални, незаменими мастни киселини (ЕМК), защото човешкият организъм не може да ги произвежда сам, а си ги набавя чрез храната. На тях се дължи около половината от енергията, която дава кърмата. Има ги и като добавка и в адаптираните млека, но се различават структурно от кърмата. За умственото развитие на бебето е важно да получава достатъчно полезни мазнини, защото те изграждат мембраните на всички наши клетки, включително миелиновото покритие на невроните в мозъка. Това е важно за предаването на сигнали до мозъка, за паметта и за когнитивното развитие. Полезните мазнини помагат и за усояването на витамин D.

  1. Полезните мазнини укрепват и възстановяват лигавиците:

При настинки и грип, вирусите разрушават лигавиците, за да отворят път на бактериите, което означава инфекция и усложнения. “За да изпълняват добре функциите си на защитни бариери против микроби, лигавиците трябва да се поддържат здрави и да се възстановяват възможно най-бързо след увреждания. За тази цел при остри инфекции се нуждаем от достатъчно количество и в подходящи съотношения ЕМК, както и от растежни фактори, които се съдържат в коластрата” (д-р Петър Найденов, Здраве без лекарства, Анхира 2013)

  1. Полезни мазнини при алергии и атопичен дерматит:

“В кърмата на майки, чиито бебета са с атопии (атопичен дерматит или изяви от страна на дихателната система) са установени по-ниски концентрации на тези мастни киселини в сравнение с тези на майки, чиито бебета са здрави. Това води до извода, че атопията при кърмачетата може да бъде повлияна и чрез увеличаване на съдържанието на омега-3,6,9-мастни киселини в диетата на кърмещата майка.” (маг.фарм. Марияна Енева-Димитрова, Хранителните вещества в кърмата)

  1. Мазнините в менюто на кърмачката

В процеса на кърмене майката изчерпва запазите си от полезни мазнини. Затова следва да си ги набавя допълнително. Омега-3 се съдържат в дивите риби, зехтина, маслото от ленено семе, ядковите плодове. Омега 6 по традиция приемаме в излишък от слънчогледовото олио, в олиото от гроздови семки и др. Важно за здравето е правилното съотношение – Омега-3 : Омега-6 = от 1:1 до 1:4. Според СЗО подрастващите, бременните и кърмачките би следвало да си доставят поне 6% от калориите чрез ЕМК, което е двойно повече от обичайната доза.

 

Прегледи и имунизации на 1 месец

При посещението на детския лекар очаквайте:

  1. Измерване на ръста и теглото
  2. Оценка на психическото развитие
  3. Измерване на обиколката на главата и гърдите
  4. Изследване за луксация на тазобедрените стави – лекарят трябва да ви даде направление.

 

по темата "Повече за" работи Елена Бачева; консултант: Христина Янева-Хедра

Обратно към начална страница - "1 месец".

Още по темата

Харесай ни във Facebook