Меню

Киви и червено грозде – две електроцентрали на ензими за максимално здраве

Киви и червено грозде – две електроцентрали на ензими за максимално здраве

С две изключения, консумирането на цели сурови плодове е най-простият и естествен начин да получим диетичните ензими за блестящо здраве. В същото време, има някои плодове, които превъзхождат останалите като електростанции за ензими. Един от тях е кивито (внимавайте за алергии, бел. ред), което е единственият познат ни източник на ензима актинидин. Вътрешността, семената и кората на кивито са богати на силните срещу болести полифеноли*, витамин С и омега-3 мастни киселини. Но именно съдържанието на актинидин определя кивито като функционална храна с изключително храносмилателно значение. Актинидинът смила много и различни видове белтък (протеин)**, включително този в киселото мляко, риба тон, сирена и сурови яйца. Той е толкова доказано ефективен, че някои го определят за един от най-силните съществуващи съставки, подпомагащи храносмилането.

Друга храна, която допълва богатството от ензими в кивито, е червеното грозде, което съдържа разнообразни фитохимикали, антиоксиданти, както и веществото ресвератрол***. Едно от най-силните предимства на ресвератрола е способността му да стопира производството на две молекули (sphingosine kinase и phospholipase D), които допринасят за бързото остаряване. 

Една от невероятните функции на ресвератрола за начина, по който той функционира като антиоксидант, е уникалната му способност да прескача кръвно-мозъчната бариера, като по този начин директно стимулира мозъка и централната нервна система. Сред предимствата му е също да помага при поддържането на здравето както на мозъка, така и на цялото тяло. Най-голямата концентрация на хранителни вещества в червеното грозде не е в самия плод. Есенциални съставки като ресвератрола са концентрирани предимно в обвивката, семената и дръжките на плода, не задължително в месестата част на разнообразните сортове без семки, предлагани в магазините. И със сигурност, не в силно-преработените продукти с гроздов сок, които се състоят основно само от захар от времето им на бутилиране и продажба. 

Статията е превод от Брошура на Epigeneticslab.com

 


Има 3 сорта киви:

Green киви е един от най-големите и популярни киви сортове в световен мащаб и неговото име е "Хейуърд". Това е най-често срещаният сорт в магазините. Той е голям, яйцевиден плод със сладък вкус.

Golden киви - Златното киви е гладко, продълговато и с бронзов (кафяв) цвят. Този плод е по-сладък от зеленото киви и сорта му идва от  Нова Зеландия.

Berry киви - особен вид киви, още наричан бейби киви или Actinidia arguta или А. Arguta или Харди киви. Расте див в някои части на Китай, а също така се среща в естествено в световен мащаб. Не е необходимо да се бели. Но това киви не е добре да се консумира неузряло от деца, тъй като съдържа много терпентеноиди и бензоиди , които са токсични. При зреенето тези вещества се превръщат до полезни съединения (J Agric Food Chem. 2011 Aug 10;59(15):8358-65. doi: 10.1021/jf201469c. Epub 2011 Jul 14.). Затова е хубаво да се следи за това дали кивито е узряло добре – тоест, да е меко.

Какво има в кивито:

В пресен плод –  в месестата част се откриват витамини A, B, C, E, токофероли, K и много високо съдържание на витамин C и минерали магнезий, калий, натрий, желязо и фосфати. Учените извличат и химически от месестата част кафеена киселина и неини производни, хлорогенна киселина (антиоксидант най-вече характерен за зеления чай, кафето и зърната на кафето), кумарини, флавоноиди.

Хрологенната киселина е лаксатив – вещество, което насърчава перисталтиката на червата – например има доста в сливите, както се вижда, и в кивито. 

За кафеенета киселина е известно, че не само е антиоксидант, но и директно променя някои функции на имунитета – засилва го, понеже влияе върху макрофагите и вродения имунитет. Освен това тя е мощен модулатор на генетичната експресия и регулира доста други функции в други клетки. –Drug Chem Toxicol. 2016 Nov 18:1-9. [Epub ahead of print]

 

В обелена кора са открити – витамин Е, токоферол, 7 стерола, 11 флаваноида

В семената на пресен плод има витамин Д.

 

По отношение на актинидин, това е ензим, който разгражда протеини. Открит е в месестата част на плода на кивито, обаче на green kiwi. Това което прочетох, е че той може да достигне да червата като запазва активността си (J Sci Food Agric. 2014 Nov;94(14):3046-52. doi: 10.1002/jsfa.6656. Epub 2014 Apr 10). Но това има две страни от едната наистина спомага за по-бързо и добро нарязване на протеини в месото, млякото, сиренето, кашкавала, като помага по-добре да се усвоят тези протеини в червата, но достигайки до червата може и да е имуногенен – това значи, че се разпознава от имуноглобулини и предизвиква алергия. При golden kiwi съдържанието на този ензим е ниско. 

доц. Петя Димитрова
 


* полифенолите не винаги имат позитивен ефект – те наистина действат върху неутрализирането на кислородни радикали, но страничен ефекти са карциногенни свойства и ефект върху биосинтеза на тироидния хормон – вж. статия Am J Clin Nutr January 2005 vol. 81 no. 1 326S-329S. При бременни в последните месеци 7-9 прекалената консумация на плодове има негативен ефект върху плода – поради наличието на полифеноли., бел. ред.

** месо, риба, мляко, яйца са основните източници на животински белтъци.

*** 

Ресвератролът:

  • Стимулира фукциите на кръвоносните съдове и има анти-кардиологичен ефект;
  • Противоболков ефект;
  • Противораков ефект;
  • Противовъзпалетелен ефект;
  • Контролира мозъчната функция и подобрява паметта и нивата на глюкозата.

Това вещество има толкава разнообразни ефекти понеже влияе върху общ механизъм на активиране на клетките – той потиска т.нар NF-kB сигнален път. Когато има неправилно функциониране на клетките, този сигнален път е непрекъснато активиран и кара клетките да реагират неправилно на разнообразни външни сигнали.

Още по темата

Харесай ни във Facebook