Меню

Врастнал нокът при децата

Врастнал нокът при децата

Дневникът на мама благодари на д-р Явор Пукалски и форум "Бременост и детско здраве" за оказаното съдействие при подготовката на тази тема.

 

 

Какво наричаме врастнал нокът?

Това е състояние, при което страните или ръбовете на нокътя врастват в околните меки тъкани. Други термини за него са онихокриптоза (onychocryptosis) или унгвис инкарнатус (unguis incarnatus). Около 20% от посещенията при личен лекар, свързани с оплаквания в зоната на ходилото и пръстите, се дължат именно на него. В почти всички случаи се засяга палеца на ходилото, по-често от външната му страна, но е възможно врастването да е от двете страни.

Според последните проучвания, най-често от врастнал нокът страдат децата над 11-годишна възраст, по-често момчетата. Макар и по-рядко, заболяването засяга кърмачета, бебета и малки деца. Описани са случаи и на вроден врастнал нокът. Тъй като при малките палавници нокътят и кожата са по-меки и съответно по-подаливи на лечение, при тях операции по правило не се налагат. Спазването на  правилния режим по-долу води до излекуване.

 

Как да избегнем врастването?

Профилактиката на врастналия нокът включва носенето на удобни обувки, поддържане на ходилото сухо, спазване на адекватна хигиена и правилно изрязване на ноктите.

Правилно и неправилно изрязване на ноктите на краката – ноктите на краката се режат прави, над нивото на кожата, без да се заоблят в ъглите.

 

   

Децата, при които веднъж е диагностициран/лекуван врастнал нокът, често развиват същите оплаквания и на друг/и пръст/и. В последните години се наблюдава нарастване на броя на случаите, като е много вероятно това да се дължи на носенето на некачествени обувки.

 

Как враства нокътят?

Нокътят започва да расте от специфичен слой клетки (герминативен матрикс/герминативни клетки), разположени в дълбочина, под нивото на което виждаме, че започва кожата.

 

Причини

Много са факторите, които имат роля към развитие на заболяването, като в болшинството случаи се комбинират две и повече предпоставки:

 хронична травма: практикуването на спортове, при които има рязко спиране (тенис, футбол);

 остра травма: най-често удар с тъп предмет;

 носенето на неудобни обувки;

 неправилно рязане: ноктите на краката се режат прави, над нивото на кожата;

 лоша хигиена на краката: мръсните и влажни ходила са рискови;

 лоша походка: установен е повишен риск от врастване на нокътя при хора с проблеми в походката;

 фамилна обремененост: ако някой от родителите, баба, дядо имат такъв проблем, съответно и детето е предразположено;

 инфекция: макар и често усложнение, в някои случаи е възможно тя да е причина за врастването на нокътя. Гъбичното увреждане на клетките, от които нокътя нараства, допринася за повишен риск от врастване и рецидиви.

 

Симптоми:

Вследствие на тези предпоставки, в основата на нокътя се образува "зъбче". То избутва меките тъкани. Получава се джоб. В него се задържат влага, бактерии и започва цикълът на възпаление с характерните оплаквания от страна на детето:

 болка;

 зачервяване;

 дискомфорт;

 оток;

 нагнояване(секреция);

 кървене;

 втвърдяване на кожата в близост до страната на нокътя.

В стремежа си да огранични възпалението, организмът отлага съединителна тъкан като защитен вал около зоната на инфекцията и така се получава характерното разрастване на кожата и меките тъкани към центъра на нокътя. В част от случаите вторично се наслагва  и гъбично възпаление, а в други, гъбичката е първопричина за заболяването.

 

 

Какви са вариантите за лечение на врастналия нокът?

Консервативно (неоперативно):

Баните със смрадлика 2-3 пъти дневно, използването на антибактериален препарат/антибиотичен крем, поддържането на ходилото чисто, носенето на удобни обувки и обезболяващите (симптоматично – против болката) отстраняват причините, обуславящи врастването на нокътя и дават възможност на "зъбчето" да прорастне над нивото на кожата. В немалък процент, състоянието прогресира.

*Консервативното лечение е метод на избор при малки пациенти - 4год. и по-малки, при които, поради определени оособености в тази възраст, то има голяма успеваемост.

Някои специалисти създават подходящи условия за правилно израстване на нокътя, като слагат между неговата страна и кожата стерилна марля, памук и др. Макар и удачно при началните и случаите с леко изразена инфекция, често методът се оказва неефективен или води само до временно подобрение.

 

Хирургично(оперативно):

При оперативното лечение пръста се обезболява, като в неговата основа – от двете му страни – се поставя упойка. Същността на процедурата се изразява в отстраняване на страната на нокътя в дълбочина, заедно с делящия се (герминативен) слой клетки в неговата основа, от който той нараства. При по-тежки случаи, понякога се налага изрязване и на част от съседните кожа и меки тъкани или отстраняване на нокътя като цяло. Образувалата се рана се зашива с няколко конеца (обикновено 3 шева), за да може пръстът да добие правилна форма и да има отличен козметичен резултат. Прави се превръзка с антибактериален препарат.

В много редки случаи е необходимо да се извърши пълно отстраняване на "родителния" слой клетки, с други думи нокътят да се махне завинаги.

Важно е да се отбележи, че хирургичното лечение е безболезнено. Единственият момент на дискомфорт по време на манипулацията е свързан с поставянето на упойката. След като действието й премине, при част от пациентите е възможна появата на леко изразени оплаквания. Те се повлияват напълно от обезболяващи медикаменти. Успеваемостта на оперативното лечение по описаните горе методики надхвърля 90%.

В амбулаторни условия, особено на запад, често се използва химичното унищожаване на герминативните клетки с фенол или негови производни. Макар и да се ползва с голяма популярност поради относително добрите резултати, малкия дискомфорт и бързото възстановяване, процентът рецидиви (повторно врастване от същата страна) далеч надвишава този на добре извършеното хирургично лечение. Алтернативите на химичното отстраняване са лазерната или електрокаутеризацията.

 

Кога детето е вече здраво?

Пациентът се смята за здрав 2 седмици след хирургично лечение и 4-6 седмици след някой от алтернативните методи за справяне с проблема. Когато, поради тежко възпаление, се наложи отстраняване на целия нокът, неговото повторно израстване става в рамките на 6-18 месеца в зависимост от пола, влажността, сезона, възрастта на детето и др.

Правилната лекарствена терапия и мултидисциплинарният подход водят до отлични резултати дори при упоритите и усложнени случаи.

 

 

Важно!

При поява на типичните оплаквания от страна на пръста е редно да се потърси специализирана лекарска помощ. Ранната диагностика и своевременно започнатото лечение:

 Намалява необходимостта от хирургична намеса;


или

 Намалява обема на хирургичната интервенция;

 Гарантира максимално добър козметичен ефект;

 Скъсява периода на възстановяване и неговата тежест.

Още по темата

Харесай ни във Facebook