Меню

Врастнал нокът при децата

Врастнал нокът при децата

Дневникът на мама благодари на д-р Явор Пукалски и форум "Бременост и детско здраве" за оказаното съдействие при подготовката на тази тема.

 

 

Какво наричаме врастнал нокът?

Това е състояние, при което страните или ръбовете на нокътя врастват в околните меки тъкани. Други термини за него са онихокриптоза (onychocryptosis) или унгвис инкарнатус (unguis incarnatus). Около 20% от посещенията при личен лекар, свързани с оплаквания в зоната на ходилото и пръстите, се дължат именно на него. В почти всички случаи се засяга палеца на ходилото, по-често от външната му страна, но е възможно врастването да е от двете страни.

Според последните проучвания, най-често от врастнал нокът страдат децата над 11-годишна възраст, по-често момчетата. Макар и по-рядко, заболяването засяга кърмачета, бебета и малки деца. Описани са случаи и на вроден врастнал нокът. Тъй като при малките палавници нокътят и кожата са по-меки и съответно по-подаливи на лечение, при тях операции по правило не се налагат. Спазването на  правилния режим по-долу води до излекуване.

 

Как да избегнем врастването?

Профилактиката на врастналия нокът включва носенето на удобни обувки, поддържане на ходилото сухо, спазване на адекватна хигиена и правилно изрязване на ноктите.

Правилно и неправилно изрязване на ноктите на краката – ноктите на краката се режат прави, над нивото на кожата, без да се заоблят в ъглите.

 

   

Децата, при които веднъж е диагностициран/лекуван врастнал нокът, често развиват същите оплаквания и на друг/и пръст/и. В последните години се наблюдава нарастване на броя на случаите, като е много вероятно това да се дължи на носенето на некачествени обувки.

 

Как враства нокътят?

Нокътят започва да расте от специфичен слой клетки (герминативен матрикс/герминативни клетки), разположени в дълбочина, под нивото на което виждаме, че започва кожата.

 

Причини

Много са факторите, които имат роля към развитие на заболяването, като в болшинството случаи се комбинират две и повече предпоставки:

 хронична травма: практикуването на спортове, при които има рязко спиране (тенис, футбол);

 остра травма: най-често удар с тъп предмет;

 носенето на неудобни обувки;

 неправилно рязане: ноктите на краката се режат прави, над нивото на кожата;

 лоша хигиена на краката: мръсните и влажни ходила са рискови;

 лоша походка: установен е повишен риск от врастване на нокътя при хора с проблеми в походката;

 фамилна обремененост: ако някой от родителите, баба, дядо имат такъв проблем, съответно и детето е предразположено;

 инфекция: макар и често усложнение, в някои случаи е възможно тя да е причина за врастването на нокътя. Гъбичното увреждане на клетките, от които нокътя нараства, допринася за повишен риск от врастване и рецидиви.

 

Симптоми:

Вследствие на тези предпоставки, в основата на нокътя се образува "зъбче". То избутва меките тъкани. Получава се джоб. В него се задържат влага, бактерии и започва цикълът на възпаление с характерните оплаквания от страна на детето:

 болка;

 зачервяване;

 дискомфорт;

 оток;

 нагнояване(секреция);

 кървене;

 втвърдяване на кожата в близост до страната на нокътя.

В стремежа си да огранични възпалението, организмът отлага съединителна тъкан като защитен вал около зоната на инфекцията и така се получава характерното разрастване на кожата и меките тъкани към центъра на нокътя. В част от случаите вторично се наслагва  и гъбично възпаление, а в други, гъбичката е първопричина за заболяването.

 

 

Какви са вариантите за лечение на врастналия нокът?

Консервативно (неоперативно):

Баните със смрадлика 2-3 пъти дневно, използването на антибактериален препарат/антибиотичен крем, поддържането на ходилото чисто, носенето на удобни обувки и обезболяващите (симптоматично – против болката) отстраняват причините, обуславящи врастването на нокътя и дават възможност на "зъбчето" да прорастне над нивото на кожата. В немалък процент, състоянието прогресира.

*Консервативното лечение е метод на избор при малки пациенти - 4год. и по-малки, при които, поради определени оособености в тази възраст, то има голяма успеваемост.

Някои специалисти създават подходящи условия за правилно израстване на нокътя, като слагат между неговата страна и кожата стерилна марля, памук и др. Макар и удачно при началните и случаите с леко изразена инфекция, често методът се оказва неефективен или води само до временно подобрение.

 

Хирургично(оперативно):

При оперативното лечение пръста се обезболява, като в неговата основа – от двете му страни – се поставя упойка. Същността на процедурата се изразява в отстраняване на страната на нокътя в дълбочина, заедно с делящия се (герминативен) слой клетки в неговата основа, от който той нараства. При по-тежки случаи, понякога се налага изрязване и на част от съседните кожа и меки тъкани или отстраняване на нокътя като цяло. Образувалата се рана се зашива с няколко конеца (обикновено 3 шева), за да може пръстът да добие правилна форма и да има отличен козметичен резултат. Прави се превръзка с антибактериален препарат.

В много редки случаи е необходимо да се извърши пълно отстраняване на "родителния" слой клетки, с други думи нокътят да се махне завинаги.

Важно е да се отбележи, че хирургичното лечение е безболезнено. Единственият момент на дискомфорт по време на манипулацията е свързан с поставянето на упойката. След като действието й премине, при част от пациентите е възможна появата на леко изразени оплаквания. Те се повлияват напълно от обезболяващи медикаменти. Успеваемостта на оперативното лечение по описаните горе методики надхвърля 90%.

В амбулаторни условия, особено на запад, често се използва химичното унищожаване на герминативните клетки с фенол или негови производни. Макар и да се ползва с голяма популярност поради относително добрите резултати, малкия дискомфорт и бързото възстановяване, процентът рецидиви (повторно врастване от същата страна) далеч надвишава този на добре извършеното хирургично лечение. Алтернативите на химичното отстраняване са лазерната или електрокаутеризацията.

 

Кога детето е вече здраво?

Пациентът се смята за здрав 2 седмици след хирургично лечение и 4-6 седмици след някой от алтернативните методи за справяне с проблема. Когато, поради тежко възпаление, се наложи отстраняване на целия нокът, неговото повторно израстване става в рамките на 6-18 месеца в зависимост от пола, влажността, сезона, възрастта на детето и др.

Правилната лекарствена терапия и мултидисциплинарният подход водят до отлични резултати дори при упоритите и усложнени случаи.

 

 

Важно!

При поява на типичните оплаквания от страна на пръста е редно да се потърси специализирана лекарска помощ. Ранната диагностика и своевременно започнатото лечение:

 Намалява необходимостта от хирургична намеса;


или

 Намалява обема на хирургичната интервенция;

 Гарантира максимално добър козметичен ефект;

 Скъсява периода на възстановяване и неговата тежест.

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook