Меню

1 г. и 6 м.

Здраве и боледуване

Възраст: 1 г. и 6 м.

Имунитет

Вероятно сте чували да казват, че “малките имат по-слаб имунитет”. Да, така е. В резултат на това боледуват повече от нас. Имунитетът е способността на организма да ни защити от болестотворни микроорганизми. Тази способност се изгражда с порастването на детето.

Част от имунитета ни е вроден – имунните клетки на вродения имунитет (фагоцити) са създадени още преди раждането. Те са винаги нащрек и реагират подобно срещу всички нашественици.

Но имаме и придобит имунитет. Неговите елементи (В- и Т- клетки) придобиват способността да ни защитават едва след като се срещнат и опознаят своите врагове (вируси, бактерии). Дотогава битката може да бъде загубена (и детето да се разболее), но не и войната. С порастването на детето тези защитници срещат и опознават все повече врагове (болестотворен вирус или бактерия) и предават информацията за всеки един – формира се група от паметовите клетки. Регистрацията в картотеката е направена. В нея за всеки различен патоген се пази ноу хау как да бъде унищожен. Вероятността това да се случи е голяма. Има едно уточнение, разбира се, че някои данни се пазят в картотеката доживотно, а други трябва да се създават наново. Има и различни начини за опознаване на патогени (чрез случайна среща, хомеопатия или ваксинация).

В науката на врага са дадени различни имена – най-често използваме болестотворни организми или патогени. Това са всички онези болестотворни вируси и бактерии, срещу които реагират нашите имунни клетки.

Цялата имунна система непрекъснато е в комуникация с всички органи и системи и затова е важно тези взаимоотношения да се поддържат правилно. Това може да стане чрез пълноценно хранене, повече време навън с игра, закаляване и избягване на престой в задимени помещения. 

 

Как да разберете, че имунната защита на детето е активирана?

Първите знаци, че тя работи, са:

 • възпалението, при което има оток и подуване;
 • зачервяването (на гърлото или при нараняване на мястото на травмата);
 • вдигането на температурата.

Важно е да реагирате с разбиране и да знаете как можете да помогнете и как можете да попречите на защитниците да си свършат работата. 

Най-честите грешки:

 • Опити да свалим невисока температура
 • Даване на антибиотици при вирусни инфекции
 • Пренебрегване на силата на пълноценното хранене и сън за възстановяване по време на и след инфекция – храната трябва да е богата на витамини и минерали, по възможност да се употребяват пресни продукти.
 • Недостатъчна консумация на вода и чай, което не само дехидратира организма, но и пречи на имунните защитници да действат адекватно.
 • Липсата на чист въздух в помещението на болното дете или излагането му в атмосфера с ограничен достъп на чист въздух и много хора – заведения, магазини.
   

Мястото на срещата (с патогените) е известно...

Нашата кожа и нашите лигавици са обвивката, която ни защитава. Когато тази обвивка се “пропука”, те влизат и се опитват, често успешно, да ни разболеят. Освен добре познатите ни вируси на настинката и грипа, както и летните вируси и бактерии, през кожата и лигавиците ни могат да навлязат и такива, които нормално живеят върху нея. Попадайки в кръвта и плазмата ни обаче, те могат да предизвикат инфекция. Често това се случва при нараняване.

Затова най-често мястото на срещата при малките е известно и е свързано с естественото любопитство на децата и с тръгването на детско заведение:

Естественото любопитство

Децата искат да лазят, да пипат, да изучават предмети,  да слагат ръчички в устата (което понякога се дължи на нуждата да смучат палеца или да чешат растящите зъбки). Това е съвсем в реда на нещата. Има родители, които без притеснение оставят децата си да лазят на обществени места, има и другата крайност – не пускат детето никъде, да не би да се изцапа или погълне мръсотия. Истината е някъде по средата. Запознанството с микробите, както вече казахме е важна част от обучението на нашата имунна защита. Падането и нараняването – също. Важна е обаче и личната хигиена – измиването на ръцете и лицето със сапун, особено след като са били на обществено място.

Тръгването на детска ясла или градина

Общуването и обмяната на опит между децата са важни, но особено в началото, с тях неразделно върви и активната обмяна на бацили. Най-често това се случва в периодите на повишена заболеваемост от грип, когато те прекарват голяма част от времето си в затворени посещения с още много деца. (пребиваването в общи помещения е при всички случаи рисково в тези периоди).

Не само нуждата от близост до майката във възрастта до 3 г е повод децата да прескочат ясления период. Аргументите са много, но един от тях е прекаленото боледуване.

Прочетете повече за имунитета


Статията е подготвена от Елена Бачева, консултант - доц. Петя Димитрова

 

Прегледи и имунизации на 1 година и 6 месеца

 1. Реимунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б

Обратно към начална страница - "1 г. и 6 м.".

Още по темата

Харесай ни във Facebook