Меню

Броене на седмиците и месеците през бременността

Броене на седмиците и месеците през бременността

Кога ще се роди бебето?

Важно е да не забравяте, че за начало на вашата бременност се счита първият ден на вашата последна редовна менструация, въпреки, че зачеването се е случило около 2 седмици по-късно. Когато използвате свързана с гестационни седмици или лунарни месеци информация, знайте, че те се засичат от първия ден на последната ви менструация. В програма "Майчино здравеопазване" времето за отделните профилактични прегледи на майката също са описани така. Това е и броенето, което използва вашия лекар или мед сестра.

Гестационни седмици

Думата гестация е латинска и означава бременност. Гестационните седмици се броят от първия ден на вашата последна редовна менструация. Ако не помните датата, при първия преглед, вашият гинеколог ще направи ехография и ще определи приблизително на коя седмица отговаря размера на бъдещото ви бебе. Пак тогава, той или тя ще определи и вашия термин – прогнозната дата на раждане, според приетата обща продължителност на една бременност, а именно:

Една бременност продължава общо 40 гестационни седмици – от началото на вашата последна менструация до раждането. Това ще се равнява на около 38 седмици от деня на зачеването. 

Внимание! Предизвикано раждане с цезарово сечение не трябва да бъде планирано преди навършване на 39 гестационни седмици, освен ако няма медицински показания за това! (СЗО)


Лунарни месеци

Медицинските специалисти измерват вашата бременност в лунарни месеци. Един месец от лунарния календар продължава 28 дни. Това е времето на едно пълно завъртане на луната около земята. Това е и обичайният период на вашите менструални цикли. Това са точно 4 гестационни седмици. И отново, броенето започва от първия ден на последната ви менструация. 

Една бременност продължава общо 10 лунарни месеца по 28 дни (4 седмици). Това ще се равнява на около 38 седмици от деня на зачеването.Използвайки тези технически мерни единици, общата продължителност на една бременност е 280 дни, от които в първите две седмици бременността не е била факт. Или 266 дни, ако ги броим от приблизителната дата на зачеването. Това са девет календарни месеца и половина. Само 10% от бебетата обаче се раждат точно на датата. Затова датата на термина се нарича прогнозна.
Три триместъра

Ако разделите периода на три – ще получите официалните три триместъра. 

Първи триместър: от началото до 13 гестационна седмица

Втори триместър: от 14 до 27 гестационна седмица

Трети триместър: от 28 гестационна седмица до раждането.
 

или: 13 седмици + 13 седмици + 13 седмици = 39 седмици  + около 1 седмица до раждането

 

В кой месец съм?

Ако се абстрахираме от луните, ето и точният отговор на въпроса в кой месец сте:

от 1 до 4 г.с. – вие сте в първи месец

от 5 до 8 г.с. – вие сте във втори месец

от 9 до 13 г.с. – вие сте в трети месец

от 14 до 17 г.с. – вие сте в четврърти месец

от 18 до 21 г.с. – вие сте в пети месец

от 22 до 26 г.с. – вие сте в шести месец

от 27 до 30 г. с. – вие сте в седми месец

от 31 до 35 г.с. – вие сте в осми месец

от 36 до 40 г.с. – вие сте в девети месец

Да сте например в 10-та седмица на бременността означава, че в последния ден от тази седмица ще отброите 10 седмици откакто сте бременна :-) Да сте в например в осми календарен месец означава, че до края му ще изпълните 8 месеца откакто сте бременна. Успех!

Подходящо средство за броене са онлайн калкулаторите за бременност. 

Още по темата

Харесай ни във Facebook