Меню

Гените, храната и детското здраве

Гените, храната и детското здраве

Всяко дете се ражда с уникален генетичен профил, който го прави различно от всички останали хора по света. 50% от него е съставен от гени, наследени от майката, останалите 50% – от гени, наследени от бащата. Пълният генетичен „комплект“, който малкият човек получава, оказва силно влияние в много отношения. В него са закодирани голяма част от „настройките“, които ще определят по-нататъшното му развитие. Освен отличителни физически характеристики (цвят на кожата, косата и очите, форма на лицето и много други), те му носят и множество предразположения, свързани със здравословното му състояние и начина, по който тялото му отговаря на различни влияния от външната среда.

Генетичният потенциал е важен фактор в много аспекти, засягащи качеството на живот на хлапето. Той определя между 40% и 80% от телесното му тегло например, както и от 50% до 70% от спортните му постижения.

 

 „Лошите“ гени

Много от предизвикателствата, с които се сблъскват в отглеждането на децата си, родителите отдават на т.нар. „лоши“ гени. Проблеми, свързани с метаболитните процеси, опорно-двигателния апарат, сърдечносъдовата система и т.н. често биват определяни като наследствени и присъствието им в живота на детето се счита едва ли не за нещо нормално, което не може да бъде избегнато.

В действителност гените имат не малка роля по отношение на широк набор от заболявания, чиито проявления могат да се наблюдават дори в най-ранна детска възраст. Така например едно дете може да носи в своята ДНК предразположеност към напълняване и склонност към преяждане, които да спомогнат развитието на затлъстяване; или тялото му да не произвежда достатъчно качествен колаген, което от своя страна да доведе до широк набор травми и костни заболявания. 

Далеч не са толкова много случаите обаче, в които гените могат да бъдат счетени за единствена и достатъчна причина за „отключването“ на даден здравословен проблем. Обикновено обяснението за възникването на дадено състояние е сбор от няколко фактора, един от които е средата, свързана с качеството на живота и всекидневните навици на детето, и най-вече с режима на хранене.

 

Ролята на средата

Макар че гените са даденост, която получаваме наготово и трудно можем да коригираме, в много случаи имаме възможност да оказваме влияние върху степента на тяхната изява, като променяме условията, в които те функционират. Това уточнение е от особена важност при превенцията и лечението на състояния и заболявания, които са зависими от метаболитните процеси в тялото, и които можем до голяма степен да контролираме с помощта на подходящ хранителен и двигателен режим.

Храната е мощно оръжие, което е в състояние успешно да потисне определена генетична предразположеност, като по този начин спомогне превенцията и лечението на широк кръг от здравословни проблеми. С нейна помощ можете да компенсирате даден пропуск, заложен в генетичния профил на детето, като набавите нужните на организма му вещества чрез определени групи храни или добавки и осигурите по-добра среда за протичането на процесите в тялото му.

Друг аспект на средата е режимът на живот на детето – например как работят неговите циркадни ритми и влиянието им върху здравето му, има ли постоянен досег до храни, към които има склонност към пристрастяване и вкусови предпочитания и т.н. 

Самата среда също може да бъде значително изменена при необходимост – ако детето има заложен по-голям здравен риск, свързан с определени токсини в нея (като нафталин), те могат да бъдат отстранени.

Нутригеномиката– пресечна точка между гените и храненето

Ако искате да съобразите хранителния режим на детето с неговите генетични особености и по този начин да намалите риска от развитието на здравословни проблеми, към които е налице предразположение, можете да се обърнете към нутригеномиката и нутригенетиката. Нутригеномиката е наука за начина, по който храненето въздейства на гените ни, и за това как индивидуалните генетични разлики повлияват начина, по който реагираме към нутриентите (и към други естествени съединения), които си набавяме, хранейки се. Нутригенетиката от своя страна изследва влиянието на гените върху хранителните нужди. Двете са важна част от концепцията на персонализираната медицина, която цели да повиши качеството на здравеопазването, като прилага ефективни решения, съобразени с индивидуалните особености на всеки пациент.

Инструментът, с които нутригеномиката работи, са генетичните изследвания. Те дават поглед към индивидуалните генетични реакции на детето и на база на резултатите, след консултация със специалист, е възможно да бъде изготвен режим (не само хранителен, но и двигателен), който отчита персоналните нужди на тялото му и се съобразява с неговите възможности и ограничения. Резултатите ще ви покажат как тялото му реагира на отделни хранителни групи и вещества, както и какви промени е добре да направите в режима му, за да избегнете евентуални здравословни проблеми, свързани с метаболитните процеси.

Генетичните изследвания стават все по-важна част от превенцията на множество заболявания, повлияни от начина ни на живот. В това число влизат метаболитни, чернодробни, респираторни, костни, репродуктивни, злокачествени и сърдечносъдови проблеми.

 

Кога е нужно да се изследва генетичният потенциал на детето?

 • Когато в семейството има хронични заболявания като диабет тип 2, остеопороза, онкологични заболявания и други;
 • Когато са налице признаци на индивидуално за детето състояние или заболяване (затлъстяване, чупливи кости, чести инфекции);
 • Когато детето проявява признаци на непоносимост към лактоза или глутен;
 • Когато стандартните „рецепти“ за превенция и лечение на здравословни проблеми, повлияни от начина на живот, не дават резултат;
 • Когато искате детето да следва хранителен и двигателен режим, който да осигури оптимално добра среда за протичането не метаболитните процеси в тялото му;
 • Когато искате то да тренира спорт, който ще му помогне да поддържа добро здраве и физическо състояние, както и да постига високи спортни резултати, намалявайки риска от травми и възпаления.

 

Как можете да изследвате генетичния потенциал на детето?

Взимането на материал за генетично изследване е напълно безопасна и безболезнена процедура, която може да се проведе в домашни условия, без намесата на медицинско лице. Приложима е за възрастни и за деца над две години.

ДНК анализът се извършва в лаборатория, а резултатите от изследването ще пристигнат при вас под формата на доклад, който включва подробен анализ на всички изследвани гени. За пълноценното му разчитане ще получите съдействие от лекар-генетик, който ще ви даде допълнителни разяснения и насоки. Изследването се прави веднъж в живота и резултатите от него ще бъдат неизменна част от здравния профил на детето, с помощта на която то ще получава прецизна грижа и адекватно лечение при необходимост.

 

Каква информация ще ви даде нутригенетичното изследване?

В България се предлагат няколко типа генетични изследвания, които анализират различни генни панели, насочени към провеждане на персонална здравна грижа, изграждане на оптимален хранителен режим и определяне на спортния потенциал.

 1. Генетичното изследване за изграждане на персонализиран хранителен режим дава детайли, свързани с метаболитните процеси в тялото на детето, които повлияват теглото му, както и редица метаболитни заболявания. Резултатите ще ви дадат информация, която няма как да бъде получена по друг начин. Тя включва:
 • индивидуални реакции на организма му към различни хранителни вещества;
 • индивидуални реакции на организма му, свързани с усвояването на микро и макронутриенти;
 • склонност към пристрастяване към храни;
 • склонност към преяждане;
 • чувствителност към вкус;
 • предразположеност към напълняване;
 • оптимално количество физическо натоварване с цел утилизация на мастните депа.
 1. Генетичното изследване за персонален здравен профил ще ви осигури информация, която може да ви бъде полезна в превенцията и лечението на редица хронични заболявания. Ще научите повече за няколко ключови метаболитни процеса, в това число:
 • липиден метаболизъм;
 • чувствителност към инсулин;
 • здравина на костите;
 • необходимост от антиоксиданти;
 • проблеми с усвояването на витамини;
 • непоносимост към глутен, лактоза и други;
 • ДНК метилиране;
 • детоксикация;
 • възпалителни процеси;
 • оксидативен стрес;
 • метаболизъм на желязото.

 

 1. Генетичното изследване за определяне на спортния потенциал ще ви даде ценни насоки, свързани с избора на подходяща спортна активност за детето, която ще му позволи да постигне добри резултати и да намали риска от травми и контузии. Те се отнасят до:
 • индивидуални реакции на организма към издръжливост;
 • индивидуални реакции на организма към натоварване;
 • склонност към травми;
 • бързина на възстановяване;

Още по темата

Харесай ни във Facebook