Меню

Невероятно! Защо никой не ми е казал досега?

Невероятно! Защо никой не ми е казал досега?

Така възкликват повечето родители, веднъж опитали ТЕС - техниките за емоционална свобода, познати и с общото понятие Енергийна психология.

Като допълнително средство в набора с родителски вълшебства, ТЕС се явява отличен начин за справяне с предизвикателствата пред нас и децата ни.

 

Какво е ТЕС?

ТЕС – техника за емоционална свобода е първата от ново поколение практични техники за самопомощ, която дава името си на цяло ново поколение техники. Тя се ражда през 80-те г. на 20 в. Рационална е, като за хора без излишно време и пари, и върши работа, с която обичайно не се справяме без чужда помощ. Базирана е основно на два доказали успеха си подхода за здравето на тялото, психиката и успешното мислене. Единият е този на източната медицина  – системата от енергийни меридиани в тялото, по протежение на които има т.н. аку-точки (енергийни центрове), установено още преди 5000 години. Вторият е този на западната психологическа школа. Съчетани в едно (потупване по няколко определени точки и едновременно с това  вербализиране на преживяванията), те дават надхвърлящи познатото резултати, изненадващи дори и специалисти в медицината, психологията, психотерапията, другите  видове терапия. Вече е доказана от различни науки, свързани с физическото и психическото знание и практики и призната от Американската Асоциация на Психотерапевтите. Употребява се в клиники за ПТС (посттравматичен стрес) за войниците от Виетнам, Афганистан и военни мисии, държавни институции като затвори, социални домове, болнични заведения, училища. Екипи от обучени доброволци я прилагат при спасителни операции за населението след природни катаклизми и военни действия, както след тайфуна на Филипините и войната в Босна. Даже е включена като услуга към здравната каса на Великобритания под названието Терапия на мисловното поле (техника на д-р Роджър Калахан, автор и родител на идеята).

 

За какво можем да използваме ТЕС?

  1. При тревоги, които могат между другото, да бъдат снижени и дори освободени с помощта на този подход, свързани с:
  •  опасенията около бременността или за овладяване напрежението, съпътстващо периода около раждането на бебенцето (за себе си и него)
  • с евентуалните кърмачески неволи, тревогата кое, как, кога, колко, ама то защо не суче, защо заспива и други.

 Всичко това са емоции, подлежащи на промяна само с няколко потупвания.

  • колики, никнене на зъбки, неовладяем плач
  • вдигане на температура
  • обриви, незаспиване и пробуждане, детски кошмари, инатливост, злоядство, нощно напикаване

Когато родителите са спокойни и подготвени, се справят по-добре. Детето също е спокойно и тези състояния може да са много леки и дори да преминат незабележимо. За това е необходимо първо да бъде свалено напрежението в родителя, а после, ако още е нужно, и при детенцето.

  1. При промяна

Други моменти на явно или скрито натрупване на вълнения, обичайно съпътствани дори от физически неразположения при детето, се случват, когато настъпва промяна като:

  • тръгване на детска ясла или градина, детегледачка,  училище,
  • поява на братче/сестриче, раздяла с родители, животни, позната среда и приятелчета.

 

Всичко това може да е преживявано като изоставяне, а страх като този, за едно зависимо от родителите си дете, може да се сравнява само със страха за оцеляване от глад, болка и смърт, които са на ниво инстинкти и не са съзнавани, но ги чувстваме и преживяваме по свой специфичен начин, при това доста травмиращо.

 

Как в домашни условия може да ползваме ТЕС?

Техниката ще ви бъде изключително полезна, особено в преходните възрасти –  на 3 г, когато тръгва на детска градина, на 7 г, когато тръгва на училище, и после  –  по време на пубертета. Ако детето не дава да го пипат или да му казват какво да прави и какво не, и други такива лични вмешателства… Когато има изострена чувствителност и сприхавост, неосъзнати импулси и стремежи за утвърждаване на личността, които лесно могат да ни извадят взаимно от релсите. Промяната в тялото при по-големите и съпътстващите хормонални и емоционални вълнения и съответните терзания. Спомнете си как беше при вас! В този период настъпва и обръщането към външния свят – много повече, отколкото към семейството с мама и тати. Там се оказва полето за сравнение, там са вече авторитетите. Кръгът от поводи за емоционално неравновесие се разширява, предизвикателствата са все повече, а опитът – недостатъчен. Понякога децата се затварят и не допускат друг в света си и тук вече става сложно за родителя.

 

В подобни ситуации ТЕС се използва по двата основни начина – директен и индиректен.

Директен подход

Техниката се прилага директно с тупкане по точките на човека (възрастен, бебенце, дете), като го прави сам или с помощта на възрастен. В този случай при възможност (отнася се за малките деца), добре е всеки сам да изговори преживяването, но ако е бебе или до около 3-годишно дете, естествено е по-скоро възрастният да изговаря от името на детето предполагаемото преживяване.

Например, при колики на бебето родителят ще тупка и предполага – боли ме коремът, толкова е силно, остро, страшно, плаче ми се, не мога да се справя с това... Ако ви дойдат други думи, сякаш не са ваши, а на самото бебе, кажете ги, това е подсказано от силната ви връзка с него!

Индиректен подход

При индиректния начин, наречен още – със заместител, техниката се прави от възрастния върху играчка или картинка, която се използва вместо дете, особено когато реалното дете не допуска контакт поради някаква причина, от физическа до емоционална. Вариант е и да сте на различни места, например вие на работа, а детето в ясла или в училище на контролно, за което много се притеснява дали ще се справи добре. При този вариант обозначавате точките върху играчката или картинката, може и да е снимка, и тупкате от името на детето по тях, изговаряйки предполагаемите му преживявания (физическо усещане, емоция или мисъл). Тук пак може да се появят сякаш неговите думи – използвайте ги, дори да не звучат правилно от вашата гледна точка на възрастен човек. Така неусетно ще разберете по усещанията и реакциите в собственото си тяло и емоции как напрежението спада и на негово място се появява ведрост, спокойствие, облекчение. При този вариант е необходимо да спазите още едно условие – след приключване на сесията да си напомните, че вие сте си вие, а не някой друг! Все пак е точно така, нали!

 

Първо помогни на себе си

Това е общо правило за всеки родител, искащ да помогне на детето си. Точно както е написано в самолетите. Защото ако ние като родители не сме адекватни, как ще съдействаме на детето, което разчита на нас? Знаете, че когато вие сте спокойни, ведри, усмихнати и детето ви е щастливо. Но когато сте мрачни, уморени или ядосани какво се случва – детето става нервно, капризно, ревливо и… какви ги върши… Е, точно за това „ПЪРВО ПОМОГНИ НА СЕБЕ СИ”. Поработете първо с вашите емоции и физическо неразположение, с вашето отношение към проблема на детето. Например толкова сте притеснени от неговото състояние, че стомахът ви се свива от напрежение и страх. Или толкова сте уморени от плача му, че ви боли главата. Ето, потупкайте себе си за умората или страха, а като ви олекне, току-виж и детето вече се усмихнало, защото общият климат между вас е грейнал.

 

Разбира се с тази статия не може да се обхванат всички детайли и ситуации, които да бъдат подпомогнати с ТЕС и подобните методи от енергийната психология, за отглеждане на щастливи деца и родители.
Как се прави ТЕС може да научите от интернет и книгите, издадени и на нашия пазар или от приятел, но попитайте, проучете! Информацията е много, все пак ТЕС се практикува по света вече 35 години!

Ако искате да се отнесете сериозно обаче, към себе си и детето си, и става дума за по-сериозни казуси, добре е да потърсите консултация с опитен в техниката и подготвен специалист. Освен в чужбина, такива имаме вече и в България

Дарина Гаврилова –  консултант личностно развитие, сертифициран практик.

jivnali.net

Още по темата

Харесай ни във Facebook