Меню

За и против споделяне на леглото

За и против споделяне на леглото

За спането в едно легло с децата е изписано много и има всякакви мнения между двете крайности за и против. Вероятно във всеки от аргументите има някаква истина, но еднозначен отговор по този въпрос няма. Както в много други аспекти на родителството, така и по отношение на споделянето на общо легло с децата нощно време, най-добре е да се доверите на собствените си чувства и на усещането си за нуждите на бебето. 

Спането в едно легло с бебето засяга най-често няколко основни теми:
кърмене, близост, по-спокоен сън, увереност в себе си.

Кърмене

ЗА – В началото бебето има нужда от непрестанен физически контакт с майка си. Споделянето на общо легло и непосредственият достъп до гърдата нощем е по-здравословен за него. Поставено близо до гърдата, бебето успява да се нахрани и успокои почти без да се събужда, при това без да се налага майката да става. 

ПРОТИВ – Спането на бебето в непосредствена близост до майката и прекият достъп до гърдата удължават времето за нощно кърмене и отлагат настъпването на момента, в който детето ще спи спокойно и непробудно цяла нощ.

Безопасност

ЗА – Майката има силни инстинкти, благодарение на които дори в съня си, тя пази бебето, проверява дали то диша нормално и е в постоянна бдителност за неговите нужди, когато то е близо до нея.

ПРОТИВ –Не е добре бебето да спи в леглото на родителите, защото има опасност да бъде смачкано или задушено.

По-спокоен сън

ЗА – Когато детето е в леглото на родителите си, на тях не им се налага да стават по няколко пъти през нощта, за да го успокояват, ако заплаче.

ПРОТИВ – При споделянето на общо легло с бебето, майката е постоянно нащрек и не може да спи дълбоко, поради което не успява да си почине добре нощем. Допълнително, детето в леглото на родителите не рядко затруднява интимния им живот.

Увереност в себе си

ЗА – Сънят в едно легло с родителите прави детето по-уверено и спокойно. Това е и добра мярка при проява на нощен страх, който след време може да се превърне в несигурност и неспособност за контакт с хората.

ПРОТИВ – Ако детето не се отдели в самостоятелно легло и/или стая, това може да има негативни последствия за развитието му – силна зависимост от родителите, несамостоятелност и др. Колкото по-дълго детето спи при родителите си, толкова по-трудно става отделянето му. Преместването в самостоятелно легло и/или стая в по-късна възраст, може да предизвика у детето чувства на отхвърленост или изоставеност. Препоръчва се преместване на детето между 6-тия и 18-тия месец. 

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook