Меню

Ползите от бебеносенето - интервю с д-р Роузи Ноулс

Ползите от бебеносенето - интервю с д-р Роузи Ноулс

Д-р Роузи Ноулс е майка на две деца, личен лекар и автор на “Why babywearing matters” и ще бъде един от гост лекторите на Slingo Fest 2019. "Дневникът на мама и татко" благодари на Слингомания и Kaya за съдействието.

Защо приехте да присъствате на Slingo Fest 2019?

Искам да предам моето послание за това, колко е важно носенето на бебето, близостта с него и как бебеносенето помага, разпространявайки се все повече и повече в цяла Европа. Зарадвах се, че ми бе предоставена възможност да дойда в София и с нетърпение очаквам да се срещна с всички вас!

Защо решихте да напишете книга за бебеносене и каква е нейната роля (на книгата) в света на бебеносенето във Великобритания?

Знаех, че има нужда от доказателства, базирани на информация в малък книжен формат, за това колко е важно бебеносенето. Исках да е призив към родителите и хората, които се грижат за деца, както и към здравните специалисти. Книгата е пълна с научни и реални житейски истории и е много добре приета в Обединеното кралство, преведена е и на други езици. Повечето библиотеки и консултанти във Велокобритания и други страни ще имат копие от нея, знам също така, че много здравни специалисти са я прочели. Това е чудесен подарък и за нови родители. През последните няколко години се наблюдава значително нарастване на броя на родителите, които използват различни средства за носене, така че книгата идва съвсем навреме!

Вече знаем, че книгата ще бъде преведена на български език. Има ли превод и на други езици?

Да, преведена е на полски, а други два езика са в процес на подготовка.

Очевидно сте страстен привърженик на бебеносенето, но как го комбинирате с другите си дейности?

Не беше лесно! В началото, когато управлявах своята библиотека и малък магазин за средства за носене, често не си лягах много преди полунощ всяка вечер. Съпругът ми трябваше да напусне работата си, за да дойде и да ми помогне да запазя всичко. Разраствайки се, започнахме да наемаме персонал на непълно работно време и днес моята слинг-библиотека и магазин се управляват от малък екип. Аз всеки понеделник водя обученията "4-тия триместър" за нови родители и съм доброволец в проекта Building Bonds, който дарява слингове на затруднени семейства или деца с увреждания. Все още работя три дни в седмицата като личен лекар и цялото ми свободно време бързо изчезва! Правя всичко възможно, за да се уверя, че имам достатъчно време, което да прекарам с моето семейство!

Каква е ролята на личния лекар в консултирането на новия родител, относно бебеносенето? Има ли такава практика в Обединеното кралство?

Това е сложен въпрос, защото ние в Националната здравна служба трябва да бъдем безпристрастни в нашите съвети! Не мога специално да препоръчам собствените си услуги или конкретни марки, докато съм лекар. Често обаче като личен лекар съветвам новите родители, че добрата носилка за бебе може да направи животът им с новородено много по-лесен и по-приятен. Това е една от причините, поради която създадох уебсайта за текущите въпроси, тъй като той е независим и безпристрастен източник на съвети за безопасността и значението на бебеносенето. Този източник е особено полезен за здравните специалисти и е фантастично да видим нашите брошури и плакати, използвани от здравните специалисти и професионалистите по ранно детско развитие из цялата страна!

Още по темата

Харесай ни във Facebook