Меню

Рубрики

Димитър: Да отгледам децата си и да ги въведа в живота е моята мисия от тук насетне и това променя моя път

Димитър: Да отгледам децата си и да ги въведа в живота е моята мисия от тук насетне и това променя моя път

Денят на бащата 2016 беше избран за рожден на новата платформа – Дневникът на мама и татко. Открихме много татковци, които се съгласиха да споделят с нас частици от своето бащинство. Техните мисли за това как децата са им повлияли след появата си ще споделяме с вас от днес до края на месеца, за да отпразнуваме бащинството!

 

Димитър, баща на Момчил (7) и Мари (5)

Какво е твоето най-голямо откритие за бащинството?

Може би, че да съм татко ме прави щастлив, обичан и чувствам, че живея и във всеки миг оттук насетне има нещо за правене. Преодолявайки първоначалния страх и притеснения от тоталната промяна в начина ми на живот, осъзнавах, че съм получил най-ценния дар в живота, а именно да бъда баща, да възпитавам и да съпровождам децата си в техният път и израстването им като хора.

Как бащинството промени пътя ти?

Смениха се всички приоритети и неща за които съм мислел, че са важни, вече изглеждат далечни и нищожни. Ангажиментите покрай децата нямат край, което налага вземането на решения ежедневно, като на заден план останаха личните грижи и нужди. Нося отговорност, което ме задължава постоянно да съм нащрек и в готовност.  Вече мисля не за собствената си реализация в личен и професионален план, а за тази на децата –  как да ги подготвя за живота и предизвикателствата, които ги очакват. Всъщност да отгледам децата си и да ги въведа в живота е моята мисия от тук насетне и това променя моя път.

Какви искаш да бъдат не само твоите, но всички деца на България? Какво искаш да промениш за всички?

Тук ми е най-трудно. Всеки иска децата му да бъдат първи във всичко и пример за всичко, но истината е, че това са индивидуални личности със своите положителни и отрицателни страни и някои неща, колкото и да ни се иска, не подлежат на промяна. Най-важно е да бъдат позитивни и настроени положително към живота, което всъщност зависи от нас и нашето общество, политиката на държавата по тези въпроси и т.н. Промени със сигурност са нужни, защото всичко е динамично и ситуацията се променя постоянно, но едно трябва да се направи, а именно всеки от нас да поеме отговорността и да работи за благото на децата ни и на държавата като цяло.

Какво правиш, за да го постигнеш?

Най-важното според мен е възпитанието и примера, който ние самите като родители им даваме и средата в която израстват. Ето защо се опитвам при всеки подходящ случай, да им покажа кое е правилно и кое не, кое е добро и защо и кое е лошо и не бива да се прави. Това изгражда усет в децата, който те впоследствие развиват и започват лесно да отличават правилното от неправилното. Стараем се и средата (приятели, обкръжение и т.н), в която нашите деца комуникират и развиват сетивата си за всичко, да бъде правилната и да спомага за тяхното развитие. Спорта за мен е важен като част от възпитанието и развива редица качества в децата.

По темата работиха Силвия и Елена

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook