Меню

Високото кръвно на бременната влияе на интелигентността на детето

Високото кръвно на бременната влияе на интелигентността на детето

Високото кръвно налягане на майката по време на бременността може да засегне мозъчните структура и функции на детето за цял живот, пише списанието на Американската академия по неврология, позовавайки се на доклад от изследване на Университета на Хелзинки, Финландия.

Финландските учени са проследили резултатите на около 400 мъже, показани в тестовете им за отбранителните сили, първо на 20-годишна възраст и след това отново на 69 години. Оценките на родените от майки, страдащи от високо кръвно налягане по време на бременността са по-ниски от тези на здрави майки, като това не само се отнася за всяка от възрастите на мъжете, но също така и за скоростта на спада на познавателните им способности през десетилетията.

„Високото кръвно налягане и свързаните с него усложнения, като прееклампсия (белтък в урината), се срещат при около 10% от бременните и може да повлияят на бебето в утробата, а са риск и за майката“, казва Катри Рйайконен, автор на доклада.

Лекарите отдавна знаят за рисковете за майката и детето, когато кръвното налягане на бременната се повиши. Знае се още, че тези деца са с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт, когато пораснат. За първи път обаче изследването доказва възможно трайно влияе върху познавателните способности на родените от такава бременност.

Изследователите са имали достъп до резултатите на мъжете от тестовете им за словесни способности, математика и визуално-пространствено ориентиране. При всички тях усложненията по време на бременността са довели до значително по-ниски оценки спрямо оценките на родените от здрави майки, като най-бързо са намалявали през годините математическите способности на тестваните.

Резултатите от това изследване само подчертават значението на ранното разпознаване и лечение на високото кръвно налягане по време на бременност.

Още по темата

Харесай ни във Facebook