Меню

4 месеца

Хранене

Възраст: 4 месеца

Бебето започва да спи неспокойно

от Христина Янева-Хедра

Обръщането е новото умение, което вашето бебе ще научи (или може дори да е овладяло вече). Усилената мозъчна работа над усвояването на нови умения има своя естествен ефект – бебето започва да спи неспокойно и да се буди нощем. Дори децата, които преди това щастливо са проспивали по 7-8 часа нощем, може да започнат да се будят и да искат хранене няколко пъти нощем. Началото на зъбоникненето също има сериозен ефект – при голяма част от децата някъде в този период се появява първото зъбче. А дори пробиването на зъбчето все още да е далеч, дискомфортът от зъбоникнене може да е видим седмици и дори месеци преди появата на първите резци.

Обикновено първо се показват долните зъбчета (схема). Ако кърмите, това рядко е причина да хапят, тъй като по време на кърмене те са покрити от езика. Въпреки това някои бебета може да ви изненадат и към края на храненето, когато вече се забавляват и не са гладни, може да ви гризнат игриво… и доста болезнено. Правилната реакция в този случай може да ви спаси от повторение – усетите ли ухапване, бързо притиснете лицето на бебето към гърдата (а не го махайте, както е инстинктивната ви реакция). Освен че кара детето веднага да отвори уста и да пусне, за да може да диша, запушването на носа е достатъчно неприятно, така че бебето да не иска да повтаря преживяването.

Една част от децата започват да проявяват видим интерес към храненето на възрастните и съсредоточено да ви наблюдават, докато ядете нещо. Въпреки това детето все още не проявява повечето признаци за готовност – не може да седи, все още усъвършенства хващането и поднасянето на предмети към устата (особено в полу-седеж) и рефлексът да избутва с езиче всичко, което се опитвате да сложите в устата му, все още е добре проявен.


Според СЗО и международните експерти по хранене, захранването може да започне най-рано след навършване на 4 месеца (120 дни след термина) – ранно захранване и най-добре след навършване на 6 месеца (180 дни след термина) – нормална възраст за захранване.
При кърмени деца: до 4 месеца най-доброто за бебето е да получава само кърма. Според световните организации, най-добре е това да продължи до навършването на 6 месеца. Ако все пак кърмата не достига или искате да се върнете на работа, с цел да продължите да произвеждате мляко, захранването сега е по-добрият вариант от въвеждането на адаптирани млека (Грю Нюландер). След всяко хранене, предлагайте на бебето гърдата или изцедена кърма. Преди всичко обаче уверете се, че детето е готово – прочетете.
Други причини за ранно захранване са: намаляла кърма и ниско наддаване; хранене с мляко за кърмачета; проблеми от страна на бебето (например рефлукс). При всички случаи е необходима консултация с лекаря на детето. 
Ако вашето бебе е недоносено, прочетете.

Превенция

При децата с повишен риск от алергия към фъстъците ранното им въвеждане (около 6 г фъстъков протеин седмично, при деца между 4 и 11 м) намалява риска от развитие на алергия към фъстъците с до 70-80%. Прочети за изследването LEAP. 

Отложеното захранване след 4 или 6 месечна възраст няма да намали вероятността от развитие на астма, алергичен ринит или алергия към храни или полени, дори обратното. Прочете изследването.

Обратно към начална страница - "4 месеца".

Още по темата

Харесай ни във Facebook