Меню

Свободни в своята кожа

Свободни в своята кожа

Проф. Снежина Василева, Клиника по дерматология на УМБАЛ „Александровска“, член на УС на Българското дерматологично дружество, член на Борда на Европейската академия по дерматология и венерология, член на борда на Интернационалната академия по козметична дерматология:

И най-тежките форми на атопичен дерматит се овладяват напълно с нови терапии.

Българските пациенти са единствените в ЕС, за които все още не е осигурен достъп до тях.Проф. Василева, мнозина смятат атопичния дерматит за обикновена екзема. Какво представлява и защо се числи към системните заболявания?

Ендогенната екзема, както се нарича още атопичният дерматит, е като останалите екземи от морфологична гледна точка – протича с възпалителен процес в кожата, съпроводен със сърбеж, зачервяване, оток, образуване на малки мехурчета и изтичане на течност при спукването им. В подострия стадий лезиите се покриват с корички, а в хроничния на тези места кожата загрубява, подчертават се кожните бразди, пигментира се и в напредналите стадии наподобява слонска кожа. От патогенетична гледна точка обаче това е различно заболяване. Има и генетична причина, чиято честота се увеличава с индустриализацията на живота. За отключването на заболяването влияят различните замърсители на околната среда, храната, употребата на различни химически вещества в ежедневието, както и стресът в развитите страни.


В последните години заболеваемостта нараства. Какви са причините?

Определено се увеличават децата с признаци на атопия и в света, и в България. И в моята практика го виждам и смятам, че вече във всяко семейство има поне по един член с атопия.

Това е най-тежката екзема, тъй като предразположението към нея е вродено, то е доживот. Когато единият родител има такава екзема, обикновено в семейството има и други алергични заболявания като астма, алергичен конюнктивит или рино-конюнктивит и това са комплекс от алергични заболявания. Детето е с генетична обремененост и това е един от т.нар. “големи” критерии за заболяването – фамилната анамнеза. Дори да не развие заболяването в детството, рискът остава.

Кожата на тези хора е склонна към изсушаване поради генетична липса на белтък, който подсигурява спойката на клетките в епидермиса и кожната бариера. Атопичната кожа е много склонна да реагира на замърсявания и всякакви външни фактори на средата, както и на стрес, храни и др.

Хората с атопичен дерматит са най-голямо предизвикателство за семейството поради сърбежа и неспокойството, което той създава. Тези деца са непоседливи, с прояви на хиперактивност, понижена концентрация, но и любознателни, емоционални. Тяхната кожа изисква много повече грижи, употреба на различни хигиенни средства.


Кое е главното предизвикателство за дерматолозите при тези пациенти?

Безспорно това са по-тежките форми на заболяването, които могат да останат за цял живот. Пациентите са малко, но тяхното качество на живот е изключително влошено. Обикновено при тях се налага системно лечение, а медикаментите, с които разполагаме досега, са с много странични ефекти. Вече има различен тип лекарства, имунологично-ориентирани. Едните са биологичните средства, а другите са т.нар. малки молекули, JAK-киназни инхибитори, които повлияват много ефективно    болестния процес, без да са токсични.  Те са одобрени от Европейската агенция по лекарствата и се прилагат в страните от ЕС, но не и у нас. Не се покриват от НЗОК, а такова лечение е непосилно за пациента. Българските пациенти се оказват в неравностойно положение спрямо останалите в ЕС. Дори хората с по-леки форми на атопичен дерматит у нас имат сериозни разходи за всички средства, с които поддържат кожата.


Как тези нови терапии могат да подобрят качеството на живот при атопичен дерматит?

Те биха променили коренно живота на пациентите, както стана при хората с псориазис, след като се преборихме те да имат достъп до подобен тип терапии. Тези лекарства повлияват патогенезата на заболяването – механизма на развитие. Става дума за една инжекция месечно или на 14 дни, или за 1-2 таблетки през устата, без сериозни странични ефекти, които осигуряват стихване на симптомите и поддържане на заболяването в поносимо леко състояние или дори в пълна клинична ремисия. Този тип медикаменти не са за всеки пациент, а само за най-тежките случаи. Ще има съответни критерии за тях. В Българското дерматологично дружество непрекъснато полагаме усилия атопичният дерматит да се включи в списъка на заболяванията, за чието домашно лечение заплаща НЗОК. Надяваме се този дългогодишен процес да се увенчае с успех и здравните институции да се убедят, че атопичният дерматит изисква лечение, което пациентите не могат да си осигуряват сами - то трябва да бъде поето от публичния здравен фонд, както в останалите европейски страни.


Според едно проучване атопичният дерматит в тежките си форми е съизмерим като въздействие върху качеството на живота на пациента с онкозаболяванията. На какво се дължи това?

Дължи се на това как се отразява заболяването върху ежедневните дейности на пациента, настроението, емоционалния, социалния, сексуалния живот. Не става дума за прогноза по отношение на преживяемостта, защото онкологичното заболяване пряко застрашава живота, говорим за качеството на живот. Да си представим как живее един млад човек със зачервена кожа, който непрекъснато се разчесва, с видими лезии, който не смее да сложи по-летни дрехи, камо ли да иде на плаж. Околните реагират, виждайки промените по кожата, страхуват се да не е заразна болест, включително и че по пясъка и водата остават някакви инфекциозни частици. Това е абсолютно несъстоятелно, разбира се. От друга страна обаче, хората с тежък атопичен дерматит имат и повишен риск от инфекции поради постоянното разчесване на кожата – нарушава се нейната цялост и драскотините са входни врати най-често за бактериални инфекции, но и за вирусни. Когато човек има и обикновен херпес например, този вирус може да се разнесе по разчесваните участъци на кожата и тогава се получава доста страшна картина, известна като екзема херпетикум. Това е допълнителен риск при пациентите с тежък, неповлиян, хроничен атопичен дерматит. Тези хора живеят по принцип с повишен риск от инфектиране на кожата поради наличието на смущение в клетъчния имунитет.

Платена публикация


Повече информация за атопичния дерматит ще намерите във фейсбук страницата "Свободни в своята кожа”.

Още по темата

Харесай ни във Facebook