Меню

Въглехидрати

Въглехидрати

Въглехидратите са източник на енергия за основните жизнени процеси и мускулната дейност. Те поддържат кръвно-захарното ниво и служат за синтез на гликоген. Освен това те имат и структурни функции – участват в синтезата на амино- и нуклеинови киселини, гликопротеини.

Въглехидратите имат и специфични биологични функции – под формата на хетерополизахариди в кръвта, те определят специфичността на кръвните групи, лактозата в майчиното мляко, регуилират чревната флора, синтеза на хиалуронова киселина (участва в изграждането на съединителната тъкан, кожата и др., има бактериостатичен ефект – не позволява преминаването на бактерии през клетъчната мембрана).

Препоръчителен хранителен прием:

Въглехидратите трябва да доставят 45-60% от общата енергия за деня в ранната детска възраст.

за възрастта 1-1,5 г.:
380-520 ккал, или 95-130 г въглехидрати

за възрастта 1,5-3 г.:
550-860 ккал, или 135-215 г въглехидрати

Въпреки, че могат да се синтезират от белтъчини и мазнини, недостатъчният прием на въглехидрати може да причини нарушения в метаболизма, повишено окисляване на липидите, с последваща кетогенеза и натрупване на кетонови тела в организма. Както бе споменато, детският организъм има ограничени възможности да използва мастните киселини за синтезиране на въглехидрати, затова децата са склонни към ацидоза, ако не приемат достатъчно въглехидрати с храната.

Излишъкът от въглехидрати от своя страна засилва липогенезата, увеличава отлагането на мазнини в депата и води до затлъстяване, а излишното тегло, пренесено в по-късните им години ги подлага на риск от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет. Прехранването с въглехидрати в детската възраст води и до намаляване на имунитета.

Много важно е и какъв е видът на въглехидратите в храната на малките. Простите въглехидрати, от които е съставена захарта, глюкозата, рафинираните брашна и нишестето трябва да се избягват, като те не бива да носят повече от 10% от общия енергиен прием с храната. Добри източници на сложни въглехидрати са пълнозърнестият хляб и тестени изделия, картофите, варивата, кафявият ориз, плодовете и някои зеленчуци. В плодовете и пълнозърнестите изделия има и прости въглехидрати, но те са съчетани с витамини, минерални соли и баластни вещества, което ги прави пълноценна храна.

Още по темата

  • Инфографика "Хранене в различните етапи на настинка и грип"

    Как да помогнете на имунната система да си свърши работата при настинка и грип, когато вашето иначе здраво дете трябва да пребори вируса? Тази инфографика има за цел...

  • Метаболизъм, хранене и боледуване

    Какво е метаболизъм и от каква храна имаме нужда по време на заболяване, за да помогнем на клетките да изпълняват своите фукции правилно и в същото време да им осигурим...

  • Хранене в различните етапи на настинка или грип

    При вирусни инфекции – настинка или грип, нашият организъм има различни потребности в различните етапи на имунния отговор. Какви са те и как да помогнете на...

  • Бактериите нямат шанс пред кърмата!!!

    Тази снимка и текст на Вики Грийн се разпространи по целия свят благодарение на социалните мрежи. Вероятно причината толкова много хора да я споделят, е ясното показване и...

  • Имунитет и температура

    Повишената температура е защитна реакция на организма, която алармира за "нападение" на микроорганизми (вируси, бактерии) или за вече задействана защитна реакция. Тя...

  • Въпросник за недостиг на омега-3

    Освен обучителни и поведенчески проблеми, като дислексия и хиперактивност, дефицитът на омега-3 се проявява и с други симптоми. Целта на този въпросник е да ви...

  • Нарушен баланс на мастните киселини

    Страда ли детето ви от недостиг на омега-3? Какви проблеми се свързват с недостига на омега-3 мастни киселини? Какво предизвиква нарушаване на баланса на незаменимите...

  • Защо витамин D e толкова важен и как да си го набавим?

    Защо витамин D e толкова важен за нашият организъм? До какво води недостига му? Кои са най-застрашени от дефицит и как да си го набавим?

    На тези и още важни въпроси...

  • Солта в храната на децата

    Бебетата и децата се нуждаят от много малки количества сол. Бебетата я приемат чрез кърмата и формулата, а по-големите получават достатъчно от допълнителните храни....

  • Най-важните хранителни вещества за децата

    След 6-тия месец, майчината кърма и изкуственото мляко не могат да затоволят нуждите на детето от хранителни вещества. Детето се нуждае от храна, която включва основните...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook