Меню

Бременност 0-3м

Хранене

Възраст: Бременност 0-3м

Вашето хранене, движение и тегло

Тялото ви ще премине през много промени, за да осигури на бебето нужните условия и хранителни вещества за правилното му развитие. Учените са доказали, че здравословното ви хранене и тегло през бременността са особено важни и от тях зависи в голяма степен зависи не само вътреутробното развитие, но и здравето на детето ви през целия му живот.

Най-важното за храненето и теглото през бременността е обобщено в следващите редове:

Здравословно хранене

Важно е храненето да е разнообразно и богато на витамини и минерали, нужни за изграждане на клетките, костите и зъбите на плода, както и за нови клетки у майката, които да поддържат неговите нужди.

Наблегнете на плодовете и зеленчуците, приемайте риба, мляко и млечни продукти с по-ниска масленост, ядки и бобови храни. Заменете белия хляб с пълнозърнест. Избирайте по-леки и немазни меса и избягвайте сладки и тестени изделия. Не забравяйте и да пиете много вода (поне 8 чаши на ден).

Тегло

По време на бремеността натрупвате килограми благодарение на растежа на бебето, но и за да може тялото ви да създаде благоприятна среда за него и за да се подготви за кърмене.

Основното правило гласи: при нормално тегло на майката преди забременяване, според индекса на телесната маса, препоръчително е напълняването да е в рамките на около 11.5 – 16 кг към края на бремеността. При поднормено тегло килограмите се учеличават с малко, за да се достигне до нормата за нормално тегло, а при наднормено и затлъстяване, съответно, се намаляват. Съотношението е същото за бременни с близнаци, но при тях числата са по-високи.

Защо теглото е важно: Бременни с поднормено тегло по-често раждат новородени с ниско тегло и за тях е по-голям риска да родят преждевременно. В резултат новородените по-често са с редуцирана белодробна функция и слаба имунна система. Бебета, родени пък от майки със затлъстяване, са по-застрашени да имат вродени дефекти, да починат в първите седмици след бремеността или да са мъртвородени, както и да са с високо тегло при раждане и да страдат от затлъстяване по време на детството.

Индекс на телесна маса преди бременността

Калкулатор за теглото през бременността

Наддаване на тегло през бременността
 

Хранителни добавки

Препоръчителен е допълнителен прием на фолиева киселина (вит. B9) по 400мкг. (0.4мг), който да трае от 3 месеца преди зачеването до края на първия триместър, както и на желязо – от 30 до 60 мг дневно за доброто развитие на плода. Други добавки, които може да приемате са калций, цинк и др. За повече информация можете да последвате този линк, но е важно първо да се консултирате с лекар, който да прецени кои добавки са нужни в конкретния случай и в каква доза, за да се избегнат нежелани ефекти от недостиг или излишък.

Физическа активност

Доказани са ползите от леката физическа активност по време на бременност – тя помага за справяне с дискомфорта в кръста и гърба, подготвя организма за раждането, което изисква много физическа сила и енергия и допринася за доброто развитие на бебето в утробата.

Добре е тя да е поне 30 мин. всеки ден, но в някои случаи е добре такава да се избягва, затова се посътвайте с доктор, който би могъл да даде конкретни препоръки. Иначе, винаги е важно е да не се пренатоварвате. Трябва да можете да водите разговор по време на физическа активност. Ако започнете да се задъхвате, значи тя е прекалено тежка. За да избегнете това, можете да я сведете до бързо ходене. Ако пък решите да се запишете на различни физически занятия, непременно изберете добре информиран по темата инструктор и го запознайте със състояното си. Странете от тежки упражнения за гъвкавост, разтягане и такива, които натоварват ставите, като например скачане. Избягвайте по-тежки упражнения и не правете упражнения в горещо или задушно пространство, както и такива, които могат да причинят коремна травма като баскетбол, каране на ски и езда.

След четвъртия месец избягвайте упражнения, които изискват лежане по гръб, защото при тях е възможно утробата да притисне някои кръвоносни съдове и да се намали притока от кръв към плода.

Какво да не се прави по време на бременност?

Най-добре напълно да спрете употребата алкохол и цигари, тъй като могат до доведат до дългосрочни последствия за бебето, а в някои случаи дори и до ранна смърт.

Бъдете внимателни и с кафето, колата, енергийните напитки и билковите и енергийни чайове. Високите нива на кофеин са предпоставка за преждевременно раждане. Препоръчва се той да се ограничи до 200 мг дневно, което е около 2 чаши кафе, 3 чаши кофеинови или газирани напитки и 4 чаши черен чай.
 


Автор: Сияна Апостолова

Обратно към начална страница - "Бременност 0-3м".

Още по темата

Харесай ни във Facebook