Меню

5 месеца

Здраве и боледуване

Възраст: 5 месеца

Обриви

След раждането защитният липиден слой на кожата на бебето е подобен на възрастния, но се променя след няколко седмици. Промяната продължава в първите няколко месеца на бебето - това е период на адаптация от вътреутробна среда към извънутробна среда. Има четири основни разлики между кожата на бебето в този период и тази при възрастните (над 18 г). Те могат да послужат за по-доброто разбиране как и защо да се грижим за бебешката кожа, както при наличие, така и за профилактика на атопичен дерматит и дерматити в зоната на пелената. Прочетете.

Обриви под пелената (подсичане)

Бебешката кожа има по-тънък повърхностен слой – възможни са дерматити в зоната на пелената. Това се случва най-често между след шестия месец.

От какво се получават?
 • Ako не са засегнати гънките – знак за контактен дерматит. Обривът е само там, където има урина или изпражнения, които дразнят кожата.
 • Ако са засегнати и гънките – знак, че кожата е инфектирана:

  Кожата на бебето е по-тънка и лесно може да се ожули или раздразни от пелената. През засегнатото място навлизат бактерии (стафилококи или стрептококи), токсини (изпуснати от бактериите) или гъбички (кандида). Гъбички се развиват заради влагата – най-често по гънките, където се задържа най-много влага. 
 • Много по-рядко причината е алергична реакция към съставките на пелената или мокрите кърпички или гъбична инфекция след прием на антибиотици от бебето.

Превенция

До напкин дерматит може да доведе нередовната смяна на пелените и лошата хигиена. Затова те са изключително важни за превенцията му. 


Ако детето вече има обрив?

Следвайте съветите за редовна смяна на пелените и спазвайте добра хигиена на половите органи, за да не премине инфекцията в пикочните канали. Това означава измиване на течаща вода след всяко изхождане по голяма нужда, внимателно подсушаване и намазване с крем против подсичане; смяна на пелената през 3-4 часа; специално внимание при зачервяване на половите органи – виж отново в хигиена. При всяка възможност – оставяне на кожата да диша (без пелена). Ако тези мерки не доведат до подобрение до 2-3 дни, консултирайте се с лекар. Важно е да се определи причината за обрива и да се назначи точно лечение.

Прочетете статията Обриви под пелената – причини, превенция, помощ
 

Атопичен дерматит

Бебешката кожа е по-суха (с изключение на зоната под пелените). Сухата кожа се свързва с по-висока честота на атопичен дерматит. Около 45% от всички случаи на атопичен дерматит започват през първите 6 месеца. При 70% от децата се постига спонтанно преодоляване на заболяването преди тийнейджърска възраст.

По какво ще го познаете?

Първите обриви са по бузите и скалпа. По окосмената част на главата и зад ухото се появяват плътно прилепнали кори. Около устата и долната челюст на детето могат да се наблюдават зачервявания, които най-често са резултат от бебешката храна или слюнка. Телцето и крайниците на детето са сухи. Могат да се появят струпвания на ситни, групирани пъпчици, наподобяващи “гъша кожа”. Върху тези обриви се образуват зачервени, залющении плаки, които по-късно прогресират в детски атопичен дерматит. Сърбежът се появява няколко седмици след обрива и се забелязват следи от разчесвания. 

Причини

Знае се, че предразположението към този вид дерматит (екзема) е наследствено, но се проявява при наличието на отключващи фактори (алергени или психични). Все още причините не са напълно изяснени.

 
Ако детето има атопичен дерматит

Обърнете се към лекар. Прочетете за атопичен дерматиталтернативни методи за лечение и грижа за сухата кожа.

Сменяйте пелените на бебето често, за предпочитане е хигиената на дупето да се извършва само с вода и един път дневно с измивно средство с pH 5,5, за да се поддържа характерната за бебешката кожа киселинност – тази киселинност има анти-бактериален ефект. Ако се налага обтриване с мокри кърпички, да се прави без търкане, поради по-тънкия повърностен слой на кожата. Детските пудри и кремове са подходящи за успокояване на леки зачервявания, но ако се развие дерматит от пелената, се налага приложението на багрила, антибактериални и антимикотични кремове. 

 

Споделете вашия опит с обривите като ни изпратите мейл

По текстовете работиха Елена Бачева,  д-р Анастасия Миланова

Прегледи и имунизации на 5 месеца

 1. Измерване на ръста и теглото
 2. Оценка на психическото развитие
 3. Измерване на обиколката на главата и гърдите

Обратно към начална страница - "5 месеца".

Още по темата

 • Хомеопатия при атопичен дерматит

  Един от методите, които могат значително и трайно да облекчат оплакванията на страдащите от атопичен дерматит е хомеопатията.

 • Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

  Подсичането се среща сравнително често в бебешка възраст. Най-леката форма са няколко зачервени пъпчици в областта под пелената, при по-тежките може да достигне до...

 • Свободни в своята кожа

  Интервю с Проф. Снежина Василева, Клиника по дерматология на УМБАЛ „Александровска“, член на УС на Българското дерматологично дружество, член на Борда на Европейската...

 • Реакция при спешни случаи

  Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме. Какво е добре да...

 • Отключване на алергии от храната на бременната и кърмачката

  Различни проучвания показват, че храната на кърмещата майка може да влияе върху състоянието на бебето, особено ако тя има алергична предразположеност....

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

Харесай ни във Facebook