Меню

4. Осъзнаване на своите и чуждите емоции

4. Осъзнаване на своите и чуждите емоции

В началото на своето развитие децата трудно разпознават усещанията си и предават недоволството си с плач, независимо какво го е причинило. С времето повечето родители се научават да разпознават причините за този плач и да откликват адекватно на нуждите на децата. Не по-малко важно е обаче да помогнат на децата си в процеса на своето израстване сами да разпознават емоциите си и да се справят с тях – важен етап от тяхното личностно, социално и емоционално развитие.


Как да помогнем на детето да опознае емоциите:

  1. като уважаваме чувствата на детето и ги приемаме сериозно, дори и когато поводът ни се струва маловажен:

 

 

  1. като назоваваме чувствата на детето и му помагаме да изгради представи за различните състояния:

 

  1. като сами осъзнаваме и говорим за своите емоции пред детето, показвайки му причинно-следствените връзки между отделни събития:

 

 

  1. като анализираме емоциите на трети лица, герои от приказки, филмчета и пр., насочвайки вниманието на детето към факта, че всички живи същества имат чувства и че чрез своите действия те карат другите да се чувстват добре или зле.
  2. Като използваме ролеви игри, разиграваме различни ситуации чрез кукли, играчки и други предмети, които помагат детето да наблюдава отстрани дадена ситуация и да намери най-доброто разрешение, което после да насложи върху личния си опит.

Основното в случая е да помогнем на детето да опознае емоциите си и да му признаем правото да ги изпитва и изразява, а постепенно и да изгради адекватна реакция към завладелите го чувства, вместо да ги потисне и отхвърли.


Изрази, които игнорират емоциите на детето:

„Момчетата не плачат.“

„Нищо ти няма, голяма работа!“

„Какво толкова е станало и защо ревеш за глупости?“

„Стига си се лигавил!“

С подобни изрази може и да тушираме „досадния“ рев и да не губим време за „дреболии“. Но рискуваме да отгледаме човек, който ще е неспособен да разпознава собствените си емоции и съответно да съчувства на другите.
 

Важно е да осъзнаем, че дори и най-незначителният повод в нашите очи може да е от огромно значение за детето от позицията на неговия опит и нужди.


Виж още в подраздел Модели на родителско поведение


За да прочетете какво още се случва през този период - първите 5 години, кликнете на линковете:

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook