Меню

Естествено родителство

Естествено родителство

„Естественото“ покрива всички аспекти на родителството – от раждането през храненето и здравето до възпитанието на децата. Терминът е много широк, но в най-общи линии отразява възгледите на много родители, които се опитват да следват инстинктите си и да са максимално близо до природата в отглеждането на децата си.

Да бъдеш родител е най-естественото нещо на света – то ни е заложено от природата и се случва на инстинктивно ниво, независимо от познанията ни. В същото време, много хора ще ви кажат, че да бъдеш родител е най-трудното и отговорно нещо на света. Човекът е „социално животно“ и е продукт не само на инстинктите си, заложени от природата, но и на обществото и културата, в които живее.  И много често неговата „природа“ е в конфликт с „културата“. Този конфликт рефлектира и върху философията, върху която основаваме родителския си подход.

Като реакция срещу прекалено строгите правила, наложени от цивилизацията, като опит да се дистанцират от консуматорското общество и да се върнат назад към природата и нейната мъдрост, към собствените си инстинкти, много родители избират философията на „естественото родителство“. Терминът е много широк, но в най-общи линии отразява възгледите на много родители,  които се опитват да следват инстинктите си и да са максимално близо до природата в отглеждането на децата си. „Естественото“ покрива всички аспекти на родителството – от раждането през храненето и здравето до възпитанието на децата.


Раждане

  • Естественото родителство се обявява в подкрепа на естественото раждане (вместо популярното напоследък секцио), освен в случаите, когато има медицински показания за оперативна намеса; 
  • нерядко застъпва раждането у дома, в присъствието на акушерка и дула (в най-крайната си форма дори неасистираното домашно раждане).

 

Хранене

  • при храненето на детето се насърчава кърменето на поискване (а не под режим) от момента на раждането;
  • захранване не по-рано от 6-я месец (като немалко родители въвеждат педагогическото захранване – малки хапки от храната на семейството);
  • продължителното кърмене (поне до 2-3-годишна възраст на детето, или до естественото му отбиване);
  • при по-големи деца се насърчава здравословното хранене, като за някои родители това непременно минава през избора на домашно приготвени храни и био продукти.

 

Приучаване към гърне

По другата ключова тема – приучаването към гърне – също се забелязва връщане назад към природата, като много родители се отказват от еднократните пелени (сериозен замърсител на околната среда) и предпочитат пелени за многократна употреба, а много от тях прегръщат идеята за естествена бебешка хигиена (ЕБХ), при която майката следи сигналите на детето и „улавя“ моментите, когато му се ходи до тоалетна (в контраст с  подхода за приучаване към ходене „по нужда“ при даден от родителя сигнал).

 

Спане в едно легло с бебето

Повечето „естествени“ родители държат на близкия физически контакт с децата си и възможността винаги да откликват на нуждите им (в контраст на теориите, според които бебето трябва да се оставя самичко в креватчето си през нощта и в кошарата през деня и да се оставя да плаче, за да не се учи да „манипулира“ родителите си). Такива родители често избират да спят заедно с бебетата си през нощта, за да могат по-пълноценно да откликват на нуждите им, особено в периода на кърменето; а през деня носят бебето на ръце или в слинг.

 

Ваксиниране

Ваксинирането също е обект на внимание: много родители забавят във времето ваксините на децата си или ваксинират избирателно, тъй като са убедени, че кърменето и здравословният начин на живот осигуряват по-добър естествен имунитет на децата им в ранните години; а малка част дори напълно отказват да ваксинират децата си, като прибягват до алтернативни методи на защита (например хомеопатия).

 

Общуване и възпитание

Не на последно място, възпитанието на детето минава през убеждението, че в ранните си години детето има нужда от силна емоционална връзка със своите родители, от насърчавано разгръщане на собствената му личност, интереси и таланти. Методи като награди и наказания се избягват и се търсят позитивни подходи за общуване и възпитание. Виж Модели на родителско поведение.

За много родители „естественото родителство“ променя цялостния им начин на живот, като стимулира по-дългото оставане у дома и търсенето на алтернативни методи на отглеждане и обучение на децата (например в родителски кооперативи, а в някои случаи – домашно обучение). 

 

Въпрос на личен избор е кои от тези аспекти семейството ще приеме и доколко плътно ще ги следва.  Факт е обаче, че по-умерените от тези възгледи стават все по-популярни у нас, а в развитите западни страни те отдавна са се утвърдили като основен начин на грижа за децата и се препоръчват от професионалистите – акушери, педиатри, психолози и т.н.

Голяма заслуга за този процес има американският педиатър д-р Сиърс, който популяризира термина „Привързано родителство“. Макар и базирано на сходни идеи, „естественото родителство“, е движение, създадено от самите родители, за които това се оказва най-естественият начин да родят, отгледат и възпитат децата си. 

 

 

У нас терминът „Естествено родителство“ се наложи в последните  години, отначало в резултат на активната дейност на група майки в подфорум „Кърмене и захранване“ на форума за родители bg-mamma.com,  а впоследствие – в резултат на появилото се движение „Естествено – родителство в хармония с природата“.

Движението по-късно се трансформира в гражданско сдружение и се обяви в подкрепа на естественото раждане. Освен кампании в подкрепа на раждането, сдружението организира и курсове за настоящи и бъдещи родители.

Привържениците на домашното раждане пък се обединиха в неформалната група „Родилница“. В подкрепа на раждащите жени се сформира и Асоциация на българските дули.

В подкрепа на кърменето у нас функционират и дават безплатни консултации:

Сериозна дейност за запознаване на родителите с всички аспекти на естественото родителство развива център„Естествени идеи“, където освен консултации и обучение, можете да получите и подкрепа при раждане с първата сертифицирана дула у нас. Освен тях вече съществуват и много блогове на активисти на естественото родителство, където можете да получите допълнителна информация – например „Естествено родителство близо до бебето“,„Царството на Бу“ или блогът на Хедра (информация за кърменето).

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook