Меню

Още една причина да не допускаме затлъстяване при детето

Още една причина да не допускаме затлъстяване при детето

Ново изследване дава насоки какво да не присъства в менюто на децата, страдащи от мастно чернодробно заболяване

През последните години кризата със затлъстяването се разпространява доста бързо, а с това и рисковете от развитие на по-сериозни заболявания, за някои от които можем изобщо да не подозираме. Такава е диагнозата Чернодробна стеатоза – затлъстял черен дроб. Заболяването причинява набъбване на черния дроб при опасни нива на мазнини. Счита се, че ако детето ви има затлъстяване, (проверете ИТМ), вероятността да развие Чернодробна стеатоза нараства.

За чернодробната стеатоза

Чернодробната стеатоза обикновено има малко, или дори никакви симптоми. Много хора, които страдат от заболяването, дори не знаят за това. Но това състояние сериозно повишава риска от развитие на диабет тип 2, сърдечни заболявания и може да прогресира до по-тежко състояние, наречено безалкохолен стеатохепатит или NASH, което е водеща причина за рак на черния дроб, цироза и чернодробни трансплантации.

Какво е положението в България

Данните у нас показват, че относителният дял на децата с наднормено тегло е висок - средно 20%, от които ¼ са със затлъстяване. България се нарежда на 5-то място по затлъстяване сред децата. Това ни поставя в рисковата група за развитие и на чернодробна стеатоза. Затова е важно да се обръща внимание на излишните килограми навреме. Образувалите се в ранна детска възраст излишни мастни клетки остават за цял живот и винаги имат нужда от храна. Дори диетите се оказват временно решение и не могат да преодолеят апетита. Излишните въглехидрати се превръщат в мазнини – а това е свърано със затлъстяване. А излишното тегло, пренесено в по-късните години подлага децата на риск от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет, чернодробна стеатоза. Прехранването с въглехидрати в детската възраст води и до намаляване на имунитета. 

Изследването

Ново изследване, публикувано на 22 Януари 2019 г. В JAMA - The Journal of the American Medical Association показва, че ограничаването на сладките храни и напитки може да бъде обещаваща стратегия на живот. Децата с наднормено тегло, диагностицирани с мастно чернодробно заболяване (Чернодробна Стеатоза), могат осезаемо да намалят количеството на мазнините и възпаленията в черния си дроб, като премахнат безалкохолните напитки, плодовите сокове и други храни с добавена захар от своето меню.

Настоящите насоки изискват деца, които имат чернодробна стеатоза да спортуват, да подобрят двигателния си режим и да преминат на здравословно хранене. Каква да е точната диета все още не може да се конкретизира, тъй като липсват достатъчно официални данни. Новото изследване, проведено от д-р Джефри Б. Швиммер и колегите му, вече дава частична светлина какво да не присъства в менюто на децата, страдащи от мастно чернодробно заболяване. Някои експерти вече съветват пациентите си да избягват добавените захари, които производителите често използват в преработените храни. Те са различни от захарите, които се срещат естествено в храни като плодовете. Добавените захари обикновено са с високо съдържание на фруктоза, което може да увеличи производството на нови мазнини, когато се метаболизира от черния дроб.

За това проучване д-р Мириам Вос – един от авторите на проекта и асистент по педиатрия в Медицинския факултет на университета Емори и нейните колеги изследвали 40 деца, на възраст средно около 13 години, които имали мастно заболяване на черния дроб. Изследователите на случаен принцип разпределили децата в две диетични групи за период от осем седмици. Едната група имала за цел да ограничи в менюто си добавените захари, а втората група деца, която служи като контролна, останала на обичайната си диета. На тях не били дадени специални инструкции за избягване или понижаване на количеството приемана захар.

За да направят диетата по-лесна и по-практична за децата от групата с ограничена захар, учените помолили семействата им също да я следват. Те приспособили менюто към нуждите на всяко домакинство, като предварително проучили храните, които консумират обичайно и след това ги заменили с подходящи алтернативи. Диетолозите подготвяли и доставяли храна на семействата два пъти седмично, което им помагало да се придържат към програмите си. В крайна сметка диетата с ниско съдържание на захар не била много ограничаваща. Не е имало ограничение в общото съдържание на въглехидрати въобще, нито в количеството калории. Забранени били всякакви сокове, газирани и други сладки напитки. Те били заменени с неподсладени чайове, мляко, вода и т.н. На децата било позволено да ядат плодове, нишесте и тестени изделия, както и да ядат толкова, колкото искат. Целта била да се ограничи добавената захар до по-малко от 3% от дневните им калории. Препоръката на Световната здравна организация е за по-малко от 5 до 10% за възрастни и деца.

Резултатите

След осем седмици групата с ниско съдържание на захар е достигнала нива на добавена захар до само 1% от дневния прием калории, в сравнение с 9% в контролната група. Те също така имали забележителна промяна в здравния статус на черния дроб. Достигнали са средно 31% намаление на чернодробните мазнини, в сравнение с липсата на промяна в контролната група. Установен е също 40% спад в нивата на аланин аминотрансфераза или ALT - чернодробен ензим, който се увеличава, когато чернодробните клетки са повредени или възпалени. Децата от тази група са загубили средно по около три килограма по време на проучването, което вероятно е допринесло за тяхното подобрение в показателите на черния дроб.

"Като практикуващ хепатолог бих искала да видя подобно подобрение при всички свои пациенти", казва д-р Вос. „Вълнуващата част беше не само че мазнините се понижават, но и че чернодробните им ензими също се подобриха. Това предполага, че е настъпило намаление и на възпалителните процеси."

Д-р Джоел Е. Лавин - експерт, който не е част от екипа, казва, че проучването ясно показва коя основна храна допринася за проблема с чернодробните мазнини, възпалението и клетъчното увреждане. Той смята, че повсеместното разпространение на нездравословни храни прави такава диета трудна за следване, но като общо правило лекарите трябва да съветват пациентите и техните семейства да проверяват етикетите на храните за добавени захари и да избягват или напълно да премахнат соковете от менюто си. „Най-добрата диета е да не пазарувате преработени храни, които идват в кутии и опаковки“, казва д-р Лавин, началник на звеното по гастроентерология, хепатологията и хранене в Медицинския център на Колумбийския университет "Ирвинг" и детската болница "Морган Стенли" в Ню Йорк.


Източник:

https://www.nytimes.com/2019/01/22/well/eat/to-fight-fatty-liver-avoid-sugary-foods-and-drinks.html

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2721179?guestAccessKey=b5aed12d-5af2-4cf7-8f77-c9ed3e12fcb7


Прочетете още:

 

Въглехидрати

Въглехидрати

Въглехидратите са енергиен източник за основните жизнени процеси и мускулната дейност. Те поддържат кръвно-захарното ниво и служат за синтез на гликоген. Освен това те имат и структурни функции – участват в синтезата на амино- и нуклеинови киселини, гликопротеини.


Наднормено тегло при децата

Наднормено тегло при децата

Защо е важно да не го допуснем, какво да правим, ако се случи. 

 


Обиколка на талията и затлъстяване

Обиколка на талията и затлъстяване

Какво показва обиколката на талията и какви са нормите за децата? Именно натрупването на излишни мазнини в коремната област обаче крие най-много рискове за здравето.


 

Още по темата

Харесай ни във Facebook