Меню

Течащият нос – как да се справим

Течащият нос – как да се справим

Дневникът на мама благодари на д-р Бъчварова и МЦ "Детско здраве" за оказаното съдействие при подготовката на тази тема.

Лечението на течащия нос при децата е комплексно – етиологично – справяне с причината, и симптоматично – справяне със симптомите. То се определя от причинителя на заболяването, цвета и гъстотата на носните секрети, от общото състояние на детето, от продължителността на хремата. Когато причината за хремата е вирусна инфекция тя преминава средно за 1-2 седмици. Продължителната хрема налага задължителна консултация с лекар.

 

При вирусни ринити и риносинуити

Когато причината за хремата е вирус, лечението включва:

 1. осигуряване на влажен въздух
   
 2. прием на достатъчно течности

Влажният въздух и течностите допринасят за по-лесното отделяне на секрета.

 1. промивки на носа с физиологични, изотонични и хипертонични -3,5% солеви разтвори

Промивките изчистват натрупалата се слуз върху лигавицата, а  с това се отстраняват и вирусите и бактериите по нея. Разтворът се впръсква в нослето,  изчаква се около 5 минути, след което се издухва.

Хипертоничните разтвори имат отпушващо действие и са добра алтернатива на капките за нос. Подходящи са за деца над 6 г. Предимството им е, че могат да се прилагат продължително, без странични ефекти.

 1. евакуиране на секрета чрез издухване или аспирация

Целта е да се предотврати задържането на секрета и стичането му в гърлато, което причинява кашлица. Най-добър резултат от издухване на нослето имаме след предварителната му промивка с разтвор (виж предходната точка), препоръчително да се прави минимум 3-4 пъти на ден при хрема.

При бебетата и малките деца, при които не е възможно качествено издухване на нослето, може да се използва аспиратор за нос. Той служи за изсмукване на секрета и прочистване на носните пътища. Препоръчително при бебетата е нослето да се издухва преди хранене.

 1. използване на капки за нос

Капките и спрейовете за нос, съдържащи съставки като  ксилометазолин, псевдоефедрин или фенилефрин се наричат назални деконгестанти. Запушването на носа всъщност се дължи на набъбването на носната лигавица - конгестия, а тези медикаменти отбъбват лигавицата.  

Назик кидс

 

Нежно облекчение на ринита при деца

 • Бързо и нежно отпушва носа
 • Бързо облекчава ринита
 • Подпомага зарастването на носната лигавица
 • За деца над 2 - годишна възраст

 

Свойства на Назик кидс:

Физиологичната роля на въздухопроводните пътища в носа е да затоплят, овлажняват и филтрират вдишвания въздух, като по този начин предпазват бронхиалното дърво от охлаждане и изсушаване. Поради тези функции, носните пътища са покрити с добре кръвоснабдена лигавица. Различни фактори (напр. хрема или хирургични интервенции) могат да увредят назалната лигавица. Подобни стимули предизвикват набъбване на лигавицата на носа, нарушено дишане през носа и усещане за „запушване" на носа.
С оглед облекчаване на възпалителното набъбване на носната лигавица, предизвикано от хрема или хирургична интервенция, Назик кидс назален спрей се прилага локално върху назалната лигавица, осигурявайки директно въздействие от страна на активните вещества ксилометазолин хидрохлорид и декспантенол.
Ксилометазолин хидрохлорид осигурява продължително отбъбване на оточната лигавица и облекчаване на дишането през носа, което се проявява в рамките на няколко минути след приложението. Рационалното засилване на този ефект се постига посредством комбинирането на ксилометазолин хидрохлорид с декспантенол. Декспантенол представлява производно на пантотеновата киселина, витамин необходим за всички тъкани в човешкия организъм, компонент на редовния хранителен режим.

ЛИСТОВКА: Информация за потребител

 

Производител: KLOSTERFRAU

Вносител: Phoenixpharma      

Централен офис София
ул. Околовръстен път 199А
тел: 02 9658 100
факс: 02 9658 172
напиши e-mail
www.phoenixpharma.bg

Офис Варна
ул. Света Ирина 19
ет. 2, ап. 3
тел: 052 389901
факс: 052 389900

Локалните деконгестанти трябва да се използват само в острата фаза, съобразно възрастта на детето в педиатрични концентрации, за не повече от 5-7 дни. Дълготрайната им употреба крие риск от развитие на медикаментозен ринит т.е, трайно разширение на кръвоносните съдове на носната лигавица, набъбване  и запушване на носа.

При неусложнено заболяване антибиотици не се прилагат.

 1. шуслерови соли и хомеопатия

 1. имунитет

Имунната система на детето достига зрялост около 8 годишна възраст. Използването на имуностимуланти може да осигури по-малко боледувания в тази възраст.

Прочетете повече за това Как да облекчим хремата

 

При бактериални риносинуити

Можем да разпознаем бактериалната инфекция по гноевидния (жълто-зелен) цвят на носния секрет.

При бактериалния риносинуит към посочените симптоматични средства се добавят антибиотици с подходящ спектър на действие в продължение на 10 дни. Най-добре е това да стане след изследване на носен секрет и антибиограма, определяща чувствителността на изолирания бактериален причинител към различни антибиотици.

Използването на антибиотични капки, което е масово, може да направи бактериите в нослето резистентни към антибиотика, т.е. да не се повлияват по-нататък от лечението с него.

 

!Внимание: усложнения

Ако въпреки взетите мерки детето продължава да има хрема и/или запушен нос, следва да следите състоянието му за възможни усложнения: възпаление на Евстахиевата тръба, ухото (отит), възпаление на синусите-синуит , засягане на долните дихателни пътища – трахея и бял дроб с развитието на трахеит, бронхит или пневмония.

Вижте таблицата От хрема до пневмония

Ако детето има болки в гърлото - прочетете за Проблемно гърло


Алергичен ринит

Известен е фактът, че нелекуваният алергичен ринит в 80% може да доведе до развитието на бронхиална астма. Затова е важно да се установи причината и да се предприеме нужното лечение. Необходима е консултация с алерголог с цел провеждане на кожно–алергични проби (КАП)  с битови алергени и полени за определяне вида на алергена и/или изследване на специфични Иг Е.-т.нар „кръвен тест за алергия” - след навършването на 1 г.

Лечението на алергичен ринит включва: избягване контакта с алергена - пълно елиминиране е възможно при алергените от домашни любимци, частично - за акари и полени; медикаментозно лечение; Специфична имунотерапия (СИТ) наричана още алергенна ваксинация.
 

 

Алергичен ринит при децата

Дневникът на мама благодари на д-р Бъчварова и МЦ "Детско здраве" за оказаното съдействие при подготовката на тази тема.

Ако се случва детето да киха често; да има сърбеж в носа, очите, ушите, небцето; ако нослето е запушено за по-продължителен период от време; ако забелязвате прозрачен, бистър, воднист носен секрет, често стичащ се под формата на "задна хрема" от носа към гърлото и предизвикващ суха кашлица, вероятно става дума за aлергичен ринит. Ако не се лекува навреме, алергичният ринит в 80% от случаите води до бронхиална астма.

Алергичният ринит се причинява от контакта на лигавицата на носа с т.нар. дихателни алергени.
 

Причинители на алергичния ринит могат да бъдат:

Акарите в домашен прах - в домашния прах се съдържат власинки от тъкани, външен прах, пърхот, излющени мъртви клетки от кожа; остатъци от храна, косми от домашните животни. Акарите се хранят главно от нашите кожни отпадъци и по-малко с остатъците от храна. Именно затова те присъстват в дома, а не на улицата, в уличния прах. Затова почистването на дома е важна мярка. Акарите са алергенът, който се съдържа в праха.

 1. Домашни животни – котки, кучета, морски свинчета, хамстери, зайци, коне - алергенът попада върху козината от слюнката и урината им и се разнася чрез космите/козината на животното.
 2. Полени – тревни, житни, дървесни, плевели – поленът е тичинковият прашец, чрез който се размножават растенията чрез вятъра.
 3. Спори на плесени – намират се във влажни места, където се образува мухъл, саксии (плесен върху почвата в саксията), хладилници – мухлясали храни.

Хранителните алергени рядко причиняват изолирано само хрема. Срещат се като симптом на хранителната алергия при деца, в съчетание с обриви по кожата.

 • За симптомите на алергичния ринит прочетете и тук.
 • За хранителните алергии прочетете тук.

 

Как се установява причината за алергичен ринит?

Алерголог трябва да назначи провеждане на кожно–алергични проби (КАП) с битови алергени и полени за определяне вида на алергена и/или изследване на специфични Иг Е (антитела) в кръвта – кръвен тест.
 

 1. Кожни проби с алергени

Това е най-популярният метод за изследване в алергологията. Чрез тях се определя степента на свръхчувствителност към даден алерген. Върху кожата от вътрешната страна на предмишницата се накапват различни алергени, след което се прави убождане през капката. След 20 минути според диаметъра на зачервяването и пъпчицата се отчита дали има алергична реакция от съответния накапан на мястото алерген.

За провеждането им пациентите трябва да отговарят на следните условия:

 • Възраст над 2-3 години – възрастовите ограничения са свързани предимно с техниката на изпълнение на теста. Повечето съвременни диагностични алергени са предназначени за „прик – техника” т.е тестуване чрез убождане през капката.
 • По време на тестуването основното заболяване не трябва да е в обострено състояние.
 • 5-7 дни преди тестуване трябва да спрете даването на противоалергични медикаменти.
 • Кожата на предмишниците трябва да е здрава и да не е третирана с локални кортикостероидни кремове поне 1 седмица преди тестуването.
 • Тест може да се направи 1-2 седмици след прекарани остри инфекции, 4 седмици след детски инфекциозни заболявания.

 

 1. Изследване на специфични Имуноглобулин Е – т.нар. „кръвен тест” за алергия.

С този тест в кръвта могат да бъдат открити антитела, които организмът създава към даден алерген. Според това на кой алерген реагират, се установява причинителят.

Провеждането на теста става чрез вземане на венозна кръв. Предимството му е, че няма възрастови ограничения и не се налага спирането на приема на лекарства.

Кръвен тест е валиден и може да се провежда след едномесечна възраст, но интерпретацията му трябва да се извърпва от специалист-алерголог.

Ако има съмнение за хранителна алергия, резултатите от кръвни тестове са по-меродавни след осмия месец.

 

Често срещани заблуди сред родителите, свързани с тестовете за алергии:

При провеждането на кожни проби детето може да се алергизира – не е вярно.

Кръвният тест дава по-добра информация – не е вярно.

Повишените стойности на общи Иг.Е антитела доказва алергия – не е вярно.

 

Лечение на алергичен ринит

1. Избягване контакта с алергена - пълно елиминиране е възможно при алергените от домашни любимци, частично - за акари и полени.

Някои съвети за намаляване на контакта с алергена.

 • поддържайте дома възможно най-чист като „свободна от прах зона”- избягвайте килими, мокети, тежки завеси, мъхести ковертюри.
 • поддържайте температура в дома 18-20°С, проветрявайте често.
 • сменяйте спалното бельо често и го перете при температура 60°С.
 • използвайте завивки от изкуствени материали и специални калъфи за матраци.
 • плюшените играчки перете често при температура 60°С или ги оставяйте да пренощуват във фризера.

 

По време на сезона на цъфтежите

 • ограничаване на разходките на открито, в паркове, градини  в пиковите часове при висока температура и вятър.
 • смяна на дрехите и обилно измиване на очите, носа и лицето след разходка.
 • пребиваване на планина – над 1500 м, море и около водни басейни.
 • проветряване на дома през нощта.
 • използване на овлажнители на въздуха в дома или поставяне на мокри марли, чаршафи на прозорците, всекидневно влажно почистване на дома (като например забърсване на повърхностите с влажна кърпа, използване на прахосмукачка с воден филтър и др.)
 • да не се простират дрехите навън.
 • да не използва климатика в дома и колата
   

 2. Медикаментозно лечение:


Антихистамини:

 • орални под формата на капки, сиропи и таблетки: повлияват главно - сърбежа, кихането, секрецията от носа  и в по-слаба степен запушването на нослето.
 • назални: поради високата си локална концентрация имат силно антихистаминово и противовъзпалително действие при липса на странични ефекти. Това ги прави средство на избор за детската възраст.

 

Декогестанти – отпушващи носа:

 • локални: съдържащи нафазолин, ксилометазолин – под формата накапки и спрейове за нос – използват се не повече от 7 дни!

 

 • орални: в съчетание с антихистаминов препарат – при деца над 12 години.

 

Кромони

 • под формата на назален спрей: имат противовъзпалително действие.


Глюкокортикостероиди

 • локални: повлияват благоприятно всички симптоми на алергичното възпаление – кихане, сърбеж, секреция, включително и запушването на носа. Използват се във възрастта след 4-6 години. Съвременните назални кортикостероиди имат локално действие, почти не се откриват в кръвта, не водят до атрофия на лигавицата на носа. При някои пациенти може да се наблюдава носно кървене.    
   

Хомеопатия

 

3. Специфична имунотерапия (СИТ):

Това е специфично лечение, насочено срещу причината  за алергичния ринит, което може да промени естествения ход на болестта и да предотврати включването на свръхчувствителност към нови алергени и развитието на бронхиална астма при болни с алергичен ринит.

Използват се алергенни екстракти за инжекционно или подезично приложение. Прилагането е по определена схема в покачващи се дози в продължение на 3 до 5 години и има за цел постигането на клинична и имунологична толерантност при среща със специфичния алерген.

Това е единственото съвременно лечение, което може да доведе до излекуване.

 

Ако хремата продължи повече от 2 седмици...

...трябва задължително да се обърнете към лекар. Решението на проблема се намира между точната диагноза и правилното лечение и преминава през следващите стъпки:

 1. подробна информация – относно вида на секрета, продължителност, придружаващи оплаквания като серийно кихане, сърбеж,  главоболия, кашлица, температура;
 2. преглед на носа и гърлото – при необходимост консултация с УНГ специалист, който да установи състоянието на ушите и т.нар.трета сливица;
 3. микробиологично изследване на носен секрет с антибиограма – за да се установи вида на бактерията и ефективните срещу нея антибиотици;
 4. рентгенография на синуси за доказване на синуит – трудна за изпълнение в ранната детска възраст. При интерпретацията следва да се отчитат фактите – при деца под 1г. не носи информация, при деца под 5г. наличието на течност/ниво не се визуализира, недоразвитите синуси могат за имитират засенчване.
 5. консултация с алерголог - за провеждане на кожно–алергични проби (КАП)  с битови алергени и полени за определяне вида на алергена и/или изследване на специфични Иг Е в кръвта (кръвен тест);
 6. компютърна томография – при настъпили усложнения.

 

 

Още по темата

 • Остър синузит

  Обикновено при наличие на някои симптоми личният лекар настоява за посещение при лекар – педиатър специалист уши, нос, гърло. При по-големи деца, освен преглед се...

 • Проблемно гърло

  Случвало ли ви се е детето да се оплаче от болки в гърлото или да усетите, че има променен дъх? Болка в гърлото може да означава от най-обикновена настинка до...

 • Течащият нос при децата – основни причини

  Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. Повечето деца до 6 години, особено посещаващите детски колективи – ясли и детски градини – боледуват...

 • Кои пробиотици са подходящи за деца?

  Всеки пробиотик съдържа различни полезни бактерии. Много е важно те да бъдат подбрани правилно. Водещите организации в областта на гастроентерологията са направили обстоен...

 • Кога детето не диша добре?

  Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на кислород е затруднен при заболявания на дихателната...

 • Имунитет и температура

  Повишената температура е защитна реакция на организма, която алармира за "нападение" на микроорганизми (вируси, бактерии) или за вече задействана защитна реакция. Тя...

 • Как да облекчим хремата?

  Едни от начините да облекчите състоянието на раздразнената от възпалението носна лигавица и да спомогнете бързото преодоляване на инфекцията е да промивате носа и синусите...

Публикации


Пишете ни във facebook или по e-mail. Ще потърсим различни мнения сред специалисти и родители и ще публикуваме събраните гледни точки в нашия сайт, запазвайки вашата анонимност. С ваше съгласие, ще публикуваме вашите въпроси  ►►►

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook