Меню

Една рецепта за сън не важи за всички

Една рецепта за сън не важи за всички

Знаете, че новороденото трябва да спи 18-20 часа. Това обаче не е правило, а статистика, основана на наблюденията от практиката на педиатри и изследователи.
Ако вашето бебе не се съобразява с тези предписания, това съвсем не значи, че грешката е в него. Или пък че сте изправени пред голям проблем. Истината е, че някои хора се нуждаят от повече сън, за да се наспят. Същото е и при децата, още от най-ранна възраст.

На всеки няколко часа новороденото се храни – съвсем нормално е то да няма дълги периоди на сън. Наблюдавайте и се „вслушвайте“ в нуждите му, обаче. Ако плаче, бързо отстранете възможната за това причина – нахранете го или го подсушете, успокойте го. Постепенно ще се научите да различавате кога за какво плаче, защото всъщност то го прави по няколко различни начина – за глад, за пълен памперс, за болка....

А когато то спи, се опитайте и вие да поспите, защото в този период от неговия живот е важно да не се лишавате от необходимия ви сън. Нуждаете се от всичките си сили – заради него.

И не забравяйте: всяко дете е различно, то е индивидуалност, има свой характер. Ваша работа е да опознаете тази негова индивидуалност и да му помогнете да я развива, не да се опитвате да я променяте по някакъв предначертан модел.

Когато бебето навърши 2 месеца, може да започнете да „затвърждавате“ неговия собствен биологически ритъм, който вече се е проявил, като въведете повтарящи се действия преди обичайния му час на заспиване – особено преди очаквания по-дълъг период на сън през нощта. Неговото обичайно време за сън, не удобното за вас. Например по едно и също време вечер му осигурете топла баня, поговорете му или му попейте – нещо, което не го кара да играе, а да се успокои, а после го нахранете и го сложете да спи. Постарайте се то да се събужда по едно и също време сутрин, а дневните дози сън също да са в обичайно време. Неговото обичайно време.

Междувременно, с всяка изминала седмица от живота си бебето ви ще спи все по-дълго през нощта и ще има все повече „будни“ периоди през деня. Когато влезе в 4-я си месец, постепенно то ще започне да разрежда нощните хранения и към 6-я вече ще има повече или по-малко установени навици за спане, а нощният му сън ще е около 11-12 часа. Бъдете готови да приемете промените, които самото то налага, докато расте и се развива. Ключовата дума за родителя е гъвкавост. Вашето дете е уникално, то не влиза в средностатистическите „рамки“.

Някои деца лесно и бързо сами развиват свой режим на спане. Но много, да не кажем повечето, имат едни или други проблеми със заспиването или с връщането към съня след нощно хранене. И се нуждаят от помощта на родителите си. Слушайте нуждите му и сами ще разберете как може да му помогнете. Чуждите съвети, могат да свършат работа, само ако са съобразени или по-скоро пригодени към нуждите на вашето дете. Само вие можете да ги пригодите или да откриете нова рецепта за сън, валидна за вашето дете, защото само вие го познавате отблизо.

Още по темата

 • Защо бебето се буди често?

  Сънят на новороденото и на бебето се различава значително от съня на възрастния човек. Родителите на току-що роденото трябва да познават тези разлики, за да направят...

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • В първия час след раждането – здравей бебе!

  Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

 • Кърмене на недоносено бебе - началото

  След всяко раждане емоциите може да са много силни и различни. След неочаквано преждевременно раждане, освен силните чувства, може да има и голяма доза объркване и...

 • Кърмене с плоски зърна - има начин

  Какво да направите, ако имате плоски зърна, за да дадете най-добрата храна на вашето бебе – кърмата.

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook