Меню

Една рецепта за сън не важи за всички

Една рецепта за сън не важи за всички

Знаете, че новороденото трябва да спи 18-20 часа. Това обаче не е правило, а статистика, основана на наблюденията от практиката на педиатри и изследователи.
Ако вашето бебе не се съобразява с тези предписания, това съвсем не значи, че грешката е в него. Или пък че сте изправени пред голям проблем. Истината е, че някои хора се нуждаят от повече сън, за да се наспят. Същото е и при децата, още от най-ранна възраст.

На всеки няколко часа новороденото се храни – съвсем нормално е то да няма дълги периоди на сън. Наблюдавайте и се „вслушвайте“ в нуждите му, обаче. Ако плаче, бързо отстранете възможната за това причина – нахранете го или го подсушете, успокойте го. Постепенно ще се научите да различавате кога за какво плаче, защото всъщност то го прави по няколко различни начина – за глад, за пълен памперс, за болка....

А когато то спи, се опитайте и вие да поспите, защото в този период от неговия живот е важно да не се лишавате от необходимия ви сън. Нуждаете се от всичките си сили – заради него.

И не забравяйте: всяко дете е различно, то е индивидуалност, има свой характер. Ваша работа е да опознаете тази негова индивидуалност и да му помогнете да я развива, не да се опитвате да я променяте по някакъв предначертан модел.

Когато бебето навърши 2 месеца, може да започнете да „затвърждавате“ неговия собствен биологически ритъм, който вече се е проявил, като въведете повтарящи се действия преди обичайния му час на заспиване – особено преди очаквания по-дълъг период на сън през нощта. Неговото обичайно време за сън, не удобното за вас. Например по едно и също време вечер му осигурете топла баня, поговорете му или му попейте – нещо, което не го кара да играе, а да се успокои, а после го нахранете и го сложете да спи. Постарайте се то да се събужда по едно и също време сутрин, а дневните дози сън също да са в обичайно време. Неговото обичайно време.

Междувременно, с всяка изминала седмица от живота си бебето ви ще спи все по-дълго през нощта и ще има все повече „будни“ периоди през деня. Когато влезе в 4-я си месец, постепенно то ще започне да разрежда нощните хранения и към 6-я вече ще има повече или по-малко установени навици за спане, а нощният му сън ще е около 11-12 часа. Бъдете готови да приемете промените, които самото то налага, докато расте и се развива. Ключовата дума за родителя е гъвкавост. Вашето дете е уникално, то не влиза в средностатистическите „рамки“.

Някои деца лесно и бързо сами развиват свой режим на спане. Но много, да не кажем повечето, имат едни или други проблеми със заспиването или с връщането към съня след нощно хранене. И се нуждаят от помощта на родителите си. Слушайте нуждите му и сами ще разберете как може да му помогнете. Чуждите съвети, могат да свършат работа, само ако са съобразени или по-скоро пригодени към нуждите на вашето дете. Само вие можете да ги пригодите или да откриете нова рецепта за сън, валидна за вашето дете, защото само вие го познавате отблизо.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook