Меню

Менингит

В зависимост от причинителя, менингититът може да бъде

  • Вирусен
  • Бактериален
  • Фунгиален
  • Други тип

Бактериален менингит

Бактериалният менингит е силно заразен и при липса на лечение е фатален. Бактерията може да премине по кръвен път през мозъчната бариера или да достигне до гръбначния мозък, като предизвикваостра инфекция. Възможно е бактерията директно да зарази обвивката на мозъка – менинги, в следствие от инфекция на ухото или синусите, счупване на черепна кост и в много редки случаи след операция. По отношение на имунния отговор, при бактериалните менингити се наблюдава системен имунен отговор, тъй като бактерията е навлязла от кръвта, и локален, който е в резултат от заразяване на обвивките на мозъка. За да се ограничи възпалението в мозъка, най-важно е да се елиминира бактерията – колкото по-малко на брой бактерии има, толкова по-бързо ще завърши възпалението и ще се отстрани заразената тъкан или директно бактерията от кръвта. Затова е необходим приемът на антибиотик, които потиска растежа и убива бактерията. Въпреки това при локален имунен отговор в мозъка, възпалението завършва по-бавно, тъй като все пак имунните клетки трябва да навлязат през мозъчната бариера, да достигнат определен брой, а също така отпадните продукти от възпалението трябва да се премахнат и да се транспортират отбратно от мозъка към кръвта. От една страна, локалното възпаление е нормална реакция, целяща да отстрани заразените клетки, но от друга тя може да предизвика намаляване на мозъчната активност и генериране на доста токсични кислородни радикали, които да увредят директно невроните. Затова в някои случаи може да се наложи да се потиснат имунните реакции с кортикостериоди и след елиминиране на бактерията от кръвта (постигнато с антибиотици). Необходимо е през този период да се изследва и стерилно церебро-спинална течност, за да е сигурно, че бактерията е отстранена локално. За да се избегнат усложения, като менингит при заразяване с тези бактерии се прероръчват ваксинации.

Бактериите, които най-често предизвикват менингит са

  • Streptococcus pneumoniae (pneumococcus). Най-честия причинител на менингит при бебета, деца и възрастни . Бактерията предизвиква инфекция на лигавицата на респираторния тракт, синусите и носната и устна кухина. Ваксинацията можа да ограничи инфекцията.
  • Neisseria meningitidis (meningococcus). Бактерията предизвиква инфекции на горния респираторен тракт, с огнище на инфекция сливиците и назалния секрет. Предизвиква менингит при навлизане в кръвта. Счита се, че заболяването е силно заразно и най-често засяга млади хора и възрастни, като предизвиква локални епидемии в училища, военни бази, университети и места, с повече хора. Ваксинацията може да ограничи силата на инфекцията.
  • Haemophilus influenzae (haemophilus). Haemophilus influenzae тип B (Hib) навремето е била основният причинител на менингит при децата, но ваксинацията значително намалява честотата на заболяване и случаите на менингит. Тя навлиза често в кръвта и може да предизвика дори целулит и артрит.
  • Listeria monocytogenes (listeria). Бактерита се открива в храната – непастьоризирано мляко, хот-дог и храна за вкъщи. Бременни жени, новородени възсрастни индивини, подложени на имуносупресивна терапия са най-чувствителни. Бактерията може да премине през плацентата и да инфектира плода, като дори и на късен стадий от болестта, инфекцията в по-голяма част от случаите е летална. 

Вирусен менингит

Вирусният менингит протича по-леко и отшумява по-бързо от бактериалния. Основният причинител са ентеровируси. Обикновено пика на заразяване с тях е през летния сезон и началото на есента. Тези вируси предизвикват чревни инфекции, при които се увеличава бързо пропускливостта на чревния епител и вирусът може да навлезе в кръвта. В комбинация с незрял имунитет – например при новородени и малки деца до 4 години, имунната система не може да се справи и вирусът се разпространява и достига до мозъка, подобно на бактериалната инфекция. Лечението може да включва анти-вирусни препарати, но тъй като те са с доста странични ефекти, прилагането им при малки деца се прави особено предпазливо и при определени случаи. Обикновено имунният отговор към вируси включна активиране на придобития имунитет със синтез на антитела, които директно разпознават вируса, неутрализират го и го елиминират от кръвта и тъканите. Затова по-често се прилагат имуноглобулинови препарати и се разчита те да подпомогнат бързото отстраняване на вируса и намаляване на възпалението.

Вируси, като herpes simplex virus, HIV, mumps, West Nile virus също могат да причинят менингит, но доста по-рядко от ентеровируса. При тях не е нужно да има системна инфекция преди това, понеже повечето от тези вируси са невротропни, т.е могат да заразяват директно нервни клетки. Вирусите мутират бързо и могат да потискат продукцията на интерферони, важни молекули за анти-вирусния имунитет. Лечението на тези менигити е сложно, индивидуално и може да се наложи прием  на анти-вирусни препарати – като например ацикловир при херпесна инфекция.  

Хроничен менингит

Бавно-растящи вътреклетъчни микроорганизми като Mycobacterium tuberculosis могат да навлязат през мембраните и да попаднат в течността, заобикаляща мозъка, като така могат да предизвикат инфекция и хроничин менингит. Симптомите са почти същите като при остър – главоболие, треска, повръщане и халюцинации. Причината тази инфекция да се диагностицира доста късно (понякога се стига и до фатален край) е че, микроорганизмът се възпроизвеждат първо в заразената тъкан, след което се отделят в церебро-спиналната течност. Микроорганизмът секретира фактори, които потискат и/или заблуждават имунните клетки. Така възпалението бавно прогресира, докато микроорганизмът се размножава. Симптомите се проявяват доста по-късно и това затруднява диагностицирането на този тип менингит.

Фунгиален менингит

Много често фунгиалния менингит се развива бавно и често симптомите не се забелязват. При напредване на инфекцията, симптомите приличат на бактериален менингит. Фунгиалния менингит не може да се предаде от човек на човек. Най-чест е менигит, причинен от Cryptococcus и той се наблюдава при имуносупресирани индивиди или болни от СПИН. Може да бъде фатален ако не се лекува с анти-фунгиални препарати.

Друг тип менингит

Възпаление на обвивката на мозъка може да се получи и  в резултат от свръх-реакция към химикали, наркотици, лекарства, и някои видове рак като саркоидоза. 

 

 

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook