Меню

Менингит

Менингит

В зависимост от причинителя, менингититът може да бъде:

  • Вирусен
  • Бактериален
  • Фунгиален
  • Други тип


Бактериален менингит

Бактериалният менингит е силно заразен и при липса на лечение е фатален. Бактерията може да премине по кръвен път през мозъчната бариера или да достигне до гръбначния мозък, като предизвикваостра инфекция. Възможно е бактерията директно да зарази обвивката на мозъка – менинги, в следствие от инфекция на ухото или синусите, счупване на черепна кост и в много редки случаи след операция. По отношение на имунния отговор, при бактериалните менингити се наблюдава системен имунен отговор, тъй като бактерията е навлязла от кръвта, и локален, който е в резултат от заразяване на обвивките на мозъка. За да се ограничи възпалението в мозъка, най-важно е да се елиминира бактерията – колкото по-малко на брой бактерии има, толкова по-бързо ще завърши възпалението и ще се отстрани заразената тъкан или директно бактерията от кръвта. Затова е необходим приемът на антибиотик, които потиска растежа и убива бактерията. Въпреки това при локален имунен отговор в мозъка, възпалението завършва по-бавно, тъй като все пак имунните клетки трябва да навлязат през мозъчната бариера, да достигнат определен брой, а също така отпадните продукти от възпалението трябва да се премахнат и да се транспортират отбратно от мозъка към кръвта. От една страна, локалното възпаление е нормална реакция, целяща да отстрани заразените клетки, но от друга тя може да предизвика намаляване на мозъчната активност и генериране на доста токсични кислородни радикали, които да увредят директно невроните. Затова в някои случаи може да се наложи да се потиснат имунните реакции с кортикостериоди и след елиминиране на бактерията от кръвта (постигнато с антибиотици). Необходимо е през този период да се изследва и стерилно церебро-спинална течност, за да е сигурно, че бактерията е отстранена локално. За да се избегнат усложения, като менингит при заразяване с тези бактерии се прероръчват ваксинации.
 

Бактериите, които най-често предизвикват менингит са:
  1. Streptococcus pneumoniae (pneumococcus). Най-честия причинител на менингит при бебета, деца и възрастни . Бактерията предизвиква инфекция на лигавицата на респираторния тракт, синусите и носната и устна кухина. Ваксинацията можа да ограничи инфекцията.
  2. Neisseria meningitidis (meningococcus). Бактерията предизвиква инфекции на горния респираторен тракт, с огнище на инфекция сливиците и назалния секрет. Предизвиква менингит при навлизане в кръвта. Счита се, че заболяването е силно заразно и най-често засяга млади хора и възрастни, като предизвиква локални епидемии в училища, военни бази, университети и места, с повече хора. Ваксинацията може да ограничи силата на инфекцията.
  3. Haemophilus influenzae (haemophilus). Haemophilus influenzae тип B (Hib) навремето е била основният причинител на менингит при децата, но ваксинацията значително намалява честотата на заболяване и случаите на менингит. Тя навлиза често в кръвта и може да предизвика дори целулит и артрит.
  4. Listeria monocytogenes (listeria). Бактерита се открива в храната – непастьоризирано мляко, хот-дог и храна за вкъщи. Бременни жени, новородени възсрастни индивини, подложени на имуносупресивна терапия са най-чувствителни. Бактерията може да премине през плацентата и да инфектира плода, като дори и на късен стадий от болестта, инфекцията в по-голяма част от случаите е летална. 
     

Вирусен менингит

Вирусният менингит протича по-леко и отшумява по-бързо от бактериалния. Основният причинител са ентеровируси. Обикновено пика на заразяване с тях е през летния сезон и началото на есента. Тези вируси предизвикват чревни инфекции, при които се увеличава бързо пропускливостта на чревния епител и вирусът може да навлезе в кръвта. В комбинация с незрял имунитет – например при новородени и малки деца до 4 години, имунната система не може да се справи и вирусът се разпространява и достига до мозъка, подобно на бактериалната инфекция. Лечението може да включва анти-вирусни препарати, но тъй като те са с доста странични ефекти, прилагането им при малки деца се прави особено предпазливо и при определени случаи. Обикновено имунният отговор към вируси включна активиране на придобития имунитет със синтез на антитела, които директно разпознават вируса, неутрализират го и го елиминират от кръвта и тъканите. Затова по-често се прилагат имуноглобулинови препарати и се разчита те да подпомогнат бързото отстраняване на вируса и намаляване на възпалението.

Вируси, като herpes simplex virus, HIV, mumps, West Nile virus също могат да причинят менингит, но доста по-рядко от ентеровируса. При тях не е нужно да има системна инфекция преди това, понеже повечето от тези вируси са невротропни, т.е могат да заразяват директно нервни клетки. Вирусите мутират бързо и могат да потискат продукцията на интерферони, важни молекули за анти-вирусния имунитет. Лечението на тези менигити е сложно, индивидуално и може да се наложи прием  на анти-вирусни препарати – като например ацикловир при херпесна инфекция.  
 

Хроничен менингит

Бавно-растящи вътреклетъчни микроорганизми като Mycobacterium tuberculosis могат да навлязат през мембраните и да попаднат в течността, заобикаляща мозъка, като така могат да предизвикат инфекция и хроничин менингит. Симптомите са почти същите като при остър – главоболие, треска, повръщане и халюцинации. Причината тази инфекция да се диагностицира доста късно (понякога се стига и до фатален край) е че, микроорганизмът се възпроизвеждат първо в заразената тъкан, след което се отделят в церебро-спиналната течност. Микроорганизмът секретира фактори, които потискат и/или заблуждават имунните клетки. Така възпалението бавно прогресира, докато микроорганизмът се размножава. Симптомите се проявяват доста по-късно и това затруднява диагностицирането на този тип менингит.
 

Фунгиален менингит

Много често фунгиалния менингит се развива бавно и често симптомите не се забелязват. При напредване на инфекцията, симптомите приличат на бактериален менингит. Фунгиалния менингит не може да се предаде от човек на човек. Най-чест е менигит, причинен от Cryptococcus и той се наблюдава при имуносупресирани индивиди или болни от СПИН. Може да бъде фатален ако не се лекува с анти-фунгиални препарати.
 

Друг тип менингит

Възпаление на обвивката на мозъка може да се получи и  в резултат от свръх-реакция към химикали, наркотици, лекарства, и някои видове рак като саркоидоза. 

 

 

 

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook