Меню

Био продукти, ГМО, пестициди – как да се ориентираме?

Био продукти, ГМО, пестициди – как да се ориентираме?

Все по-често в други държави и у нас откриваме щандове с надписи – Био (наричан също биологичен или органичен) и Природен продукт. Но знаем ли какво означават те? Дали продуктите с био-етикет ни гарантират, че в тях няма ГМО? И дали винаги трябва да избираме органичния пред природния продукт? Въпреки, че биологичните и природните продукти не изглеждат така атрактивно, а и са по-скъпи, хората все по-често ги предпочитат, особено когато са за малки деца. Тази статия ще ви помогнете да четете етикетите с разбиране, както и ще ви помогне за дилемата био- или бабината градина. Тъй като официалния термин у нас е био продукт, ще се придържаме към него.

Защо био продукти?

  • Защото вредните вещества в тях са по-малко. Например, липсват изкуствени консерванти и оцветители, нитратите и пестицидите са в по-ниски концентрации.
  • Заради начина на отглеждане на животните – с по-малко антибиотици и хормони.
  • Защото биологично-органичното производство замърсява по-малко природата с отпадни неразградими продукти.

Знакът за биологичен продукт в Европейския съюз е: . Знакът за биологичен продукт в САЩ е . Той е защитен от логото на контролиращата агенция – United States Department of Agriculture (USDA).

 

Кога един продукт е био?

Според определението в Европа, "биологичните (органични) храни съдържат повече от 95% съставки, които се получават и обработват според принципите на биологичното земеделие." Според определението в САЩ , "биологичните (органични) храни се отнасят до хранителните продукти, които се отглеждат, произвеждат и обработват, като се използват методи на биологичното земеделие".

И двете определения звучат почти еднакво, но има различия в разбиранията за тези принципи и методи на биологично замеделие. Едно от тях е, че в Европа принципите са по-строги и не допускат биологичните продукти да съдържат ГМО.


Етикет за „липса на ГМО“

Може би заради различията в разбирането за био (органичен) продукт някои производители поставят допълнителен знак „липса на ГМО“ – GMO-free. Това става на доброволни начала от производителя и показва, че той е направил допълнителни изследвания за абсолютно изключване на ГМО в продукта си. Обикновено изследванията се извършват от сертифицирана лаборатория, която получава различни проби, кодирани под номер и няма информация за съдържанието им. Европейската комисия допълнително следи тези етикети да не са заблуждаващи за потребителя и може да направи допълнително изследване от независим експерт, по сигнал от потребител. Ето защо, при етикет със знак GMO-free имате гаранция, че наистина са направени изследвания на продукта за наличието на ГМО.  Отделните страни от Eвропейския съюз също са въвели и свои собствени изисквания към поставянето на GMO-free знак в етикетите.

Въпреки че текстовете на Европейската комисия са доста прецизни и целят наистина да защитят потребителя, остава въпросът дали например при производството на домати се спазва същия принцип на биологично земеделие в Унгария и в България? Биологичното производство се контролира от един орган в Унгария и от друг в България. И двете институции се придържат към принципите на биологично производство на Европейската комисия и се съобразяват и с традиционните методи на земеделие в страната. Тези органи гарантират, че няма пестициди, тежки метали в дадения продукт и съдържанието на антибиотици и хормони – при месо и млечни продукти е ниско. Така че, можем наистина да бъдем спокойни и да гласуваме „За органичните продукти“ – на практика те се контролират доста по-стриктно от останалите и имаме гаранция че, НЕ вредят на нашето здраве

Внимание: някои хранителни продукти може да съдържат съставки, които са получени чрез биологично земеделие – 70% и по-малко – но те не се считат за биологично-чисти продукти.

 

Колко полезни са био продуктите?

Ако трябва да избирате между био (органичен) и чист природен продукт, за който знаете, че не е третиран и отглеждан с изкуствени торове, антибиотици, хормони, кой ще изберете?

Липсват данни колко полезни са био или органичните продуктите – няма изискване за точно съдържание на витамини и хранителни вещества например в органичните домати, което да ви гарантира, че освен чист, продуктът е и достатъчно хранителен. Липсват и преки данни – например контролирани клинични изследвания, които да показват, че био или органичните продукти са по-здравословни и по-полезни от другите хранителни продукти.

Няма и данни, които пряко да доказват, че хранене само с органично произведени плодове и зеленчуци има по-големи ползи за здравето или има по-добър терапевтичен ефект при различни заболявания.

Повечето научни данни изследват ефекта на пестицидите, антибиоците и хормоните в месото и млечните продукти върху здравето на хората, но няма реалистично изследване, което да показва, че биологичните ябълки например са по-полезни за здравето от тези, произведени чрез класическото земеделие. Данните по-скоро се основават на съдържанието на пестици – дали ябълките са с високо ниво на пестициди или не – но е напълно възможно и при двата вида производство да се постигне чистота на продукта от пестициди. 


Чисти и замърсени с пестициди 

В САЩ био- производството се разраства и затова е учредена организация – „The Еnvironmental Working Group“, която се опитва да раздели хранителните продукти на замърсени и чисти въз основа на съдържанието на пестициди в тях – наричат принципа "dirty dozen and clean fifteen" – "мръсна дузина и чисти петнайсет". Замърсените продукти са тези с високо съдържание на пестициди, а чистите с ниско – вижте таблицата. Това, което прави впечатление,  е че в списъка с чистите плодове и зеленчуци доминират тези, които се консумират без кора и обвивка.   

Чисти продукти Замърсени продукти
лук цвекло
авокадо праскови
царевица ягоди
ананас ябълки
манго боровинки
сладък грах нектарини
киви зелени чушки
зеле спанак
грейпфрут картофи
диня

череши

пъпеш грозде

 

Избор на природни продукти от познат производител

Отново в САЩ има специална програма – "Know your farmer - know your food" – "Познавай фермера си – познавай храната си". Целта е клиентите да познават произхода на храната, която консумират, както и да насърчават местните фермери и да превърнат пазарите в забавно място за комуникация. В Европа тази тенденция също се разраства. В България също имаме такива традиции.

Природната или естествената храна не се променя химически или не се синтезира под никаква форма. Тя е получена директно от растения и животни и често изисква специални условия на съхранение, защото се разваля по-бързо. Природният продукт е храна, коята не е задължително органична и обратно. За съжаление все още няма стандарт за природен продукт в Европа.** Оказва се, че определението за природен продукт е доста трудно. Няма изисквания как точно трябва да се контролира обработката на природния продукт и каква точно трябва да е технологията на обработката му***.

Затова внимавайте и четете внимателно: природен продукт не значи био (органичен) и не ви гарантира, че в него няма ГМО, пестициди и вредни вещества.

 

Как седят нещата в България

"В България официалните термини са биопродукти и биоземеделие. Тяхното производство се регламентира със специално законодателство, което отразява действащите в ЕС директиви. Органични продукти (органично земеделие) е директен превод от английски (organic farming). Всички други импровизации, навеждащи на мисълта, че става дума за продукт, произведен по начин, евентуално гарантиращ по-високото му качество и безопасност, са маркетингов трик.

Започвам с това въведение, защото в една толкова чувствителна тема като качеството на храната, която консумираме ние и нашите деца, е добре да има еднозначност на понятията.

Биоземеделието се появява като опит да се компенсира увреждащата и разрастващата се като епидемия роля на интензивното земеделие (вкл. използването на цяла гама от химически средства за повишаване на добивите), монокултурите и използването на ГМО. Европа има своите регламенти за регулиране на биоземеделието и гарантиране на качеството на храните на европейския пазар.

Моето лично мнение обаче е, че биоземеделието постепенно се превръща в бизнес, предлагащ отново "храни с етикет", но без лице. Тъй като биоземеделието е доходоносен бизнес, съществуват (макар и по-рядко) опасности от фалшифициране на информацията на етикета и злоупотреба с доверието на потребителя.

Според мен най-сигурният начин да гарантирате качеството на храната на своята трапеза е да познавате произхода на тази храна. Естествено, особено в големите градове, не е лесно да си набавяме храна от производители, на които имаме доверие. Но трябва да се стремим към това да опознаваме все повече онова, което слагаме на масата. Нито един етикет не може да ни спести нашата лична отговорност в тази връзка."


Мнението е на Десислава Димитрова,  координатор при Slow Food в България – организация, част от мисията на която е популяризиране на ново качество на живот, което се подчинява на естествен ритъм, свързано е с природата и здравето на потребителите и поощрява консумирането на храна от най-високо качество.

Към мнението на Десислава Димитрова се присъедини и Гергана Кабаиванова – основател на Фондация „LocalFood.bg”, която е инкубатор за малки стартиращи бизнес инициативи в областта на храните. На сайта на фондацията се представят и добри примери от други страни – като този за отгледаните чрез солидарно земеделие храин в Денвър, Колорадо, от който е взета и водещата снимка в тази статия.

 


*В сайта https://ec.europa.eu/food/plant/gmo_en има Регистър на ГМО продукти, разрешени за отглеждане и за добавка в храната – например има данни за разрешение за генно-модифицирана соя, царевица, памук (тези растения имат модифицирани гени, които позволяват на растението да е устойчиво към хербициди) в Германия, Белгия, Холандия и Англия. Няма данни за разрешение за отглеждане и за добавка в храната на генно-модифицирана соя и царевица в България.

** В САЩ FDA инициира масивна кампания с участието на неправителствени организации за дефиниране на природен продукт и степените на съдържание на природен продукт – натуралност (100% natural/ all natural, natural, made with natural). Все още няма единно мнение относно природните продукти.

*** https://www.newfoodmagazine.com/article/33418/defining-natural-food-beverage/

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook