Меню

Рубрики

Не носете постоянно бебето на ръце, защото може да свикне

Не носете постоянно бебето на ръце, защото може да свикне

Този мит не идва от бабите. Дори те са си носили бебетата навсякъде със себе си, че и на нивата са работили с тях. Цедилките са всъщност бг версията на слинговете. Много народи могат да се похвалят с подобни изобретения за носене. И това не е случайно.

В миналото никой не е търсел обяснение защо трябва да си носи и гушка бебето и защо пък да не спи в едно легло с него, ако самото то има нужда от това. После се появили от онези психолози ;-), които казали, че това води до разглезване. 

Според модерните схващания (добре забравени стари истини) до 3-4 годишна възраст децата имат нужда от физическа близост. Докъм началото на втората годинка те са силно емоционално привързани към майка си. А през първите месеци от живота си възприемат себе си и майка им като едно цяло и близостта с нея им дава сигурност.

Ако решите да правите опити да отказвате на детето, започнете едва след 6-ия месец и то с цел да му помогнете постепенно да се свърже с реалността като не задоволявате абсолютно всяко негово желание - Теорията за "Достатъчно добата майка".

Това трябва да става много внимателно и избирателно, имайки предвид следното: опитите да не се отзовавате на повика (плача) на малкото бебе наистина дават резултат. Идва време, в което то вече не плаче, за да го гушнете. Но този плач има много сериозна причина - бебето е изгубило доверие към вас. То не плаче, защото вече знае - вие няма да се отзовете. 

Бих казала, гушкайте, докато ви дават - после става обратното - ние се нуждаем от тяхната близост, но те не са чак толкова склонни да се отзоват всеки път.

Още по темата

 • Защо децата не трябва да се лъжат

  Една истинска история от навечерието на Втората световна война за мъката и огорчението на малко дете, излъгано и пренебрегнато от майка си. Детски емоции, толкова дълго...
 • Бабини деветини или за "психотерапията" едно време

  Бях на 3, когато ме ухапа пепелянка. В моя речник още я нямаше думата “змия” и след ухапването възкликнах: “Бабо, едно дълго нещо ме ухапа!” Баба ми се обърна рязко и видя...
 • Детето създава семейството

  Вкъщи се подвизаваше красива полуангорска бяла котка, която като събратята си обичаше непрекъснато да се гали. Застанех ли на отворения прозорец, тя винаги се качваше на...
 • Земетресението в душите на децата

  Как реагира вашето дете на земния трус? Събуди ли се от него или вие го събудихте? Забелязвате ли промени в поведението и настроенията му след труса? Как реагира на...

Публикации

Харесай ни във Facebook