Меню

Прием на парацетамол по време на бременност

Прием на парацетамол по време на бременност

Предпочитаният избор на болкоуспокояващи по време на бременност е парацетамолът, познат също като ацетаминофен. Според препоръките[3], най-добре е да се приема само при нужда и то в минималната, но ефективна, доза. Максимално-препоръчителната доза е 4000 mg на ден. Тъй като е включен и в състава на други медикаменти (напр. за настинка и грип, главоболие, остеоартрит), четете етикетите и следете за дозата, която приемате. Предозирането му може да предизвика при бременната и бебето увреждане на черния дроб, анемия (ниско ниво на желязо в кръвта). У нас известни търговски марки с парацетамол са Панадол, Парацетамакс, Ефералган и др.

Последни научни изследвания посочват болкоуспокояващите с парацетамол за причина за проблеми с поведението, паметта и IQ при децата, но все още не е окончателно изяснено дали самият медикамент е причина за страничните ефекти или състоянието, свързано с приема им. Едно от последните[4] се отнася за периода между 18 и 32 гестационна седмица, но отчита, че проблемите са наблюдавани само докъм 7-8 годишна възраст. Коментари[5] на научната общност препоръчват провеждането на още изследвания за изясняване на причините за тези проблеми и се придържат към съвета за прием на парацетамол-съдържащи медикаменти само при нужда и в минимална доза.  Други изследвания[6] отбелязват връзката на парацетамола през бременността с астма, а други – с хиперактивност (особено при продължителен прием над 28 дни), но при всички тях се посочва нуждата от допълнителни изследвания за доизясняване на това дали медикаментът или други фактори са довели до отклоненията.
 


[3] Център за контрол на заболяванията (CDC) – САЩ, Национална здравна служба (NHS) - Великобритания
[4] Скорошно изследване на тема „Асоциации между приема на парацетамол (ацетаминофен) между 18 и 32 гестационна седмица и неврокогнитивни резултати при детето: надлъжно кохортно проучване“ от Jean Golding et al. е публикувано в изданието Педиатрична и перинатална епидемиология на 16 септември 2019 г.
[5] https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-study-looking-at-paracetamol-in-pregnancy-and-behaviour-memory-and-iq-in-children/

[6] https://mothertobaby.org/fact-sheets/acetaminophen-pregnancy/

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook