Меню

Леглото на бебето

Леглото на бебето

Един от първите въпроси, които бъдещите родители си задават, когато наближи появата на новия човек, е какво легло да изберат за него. Кошче или кошарка – практиката като че ли обезмисля тази дилема. Разумните родители, включително и по финансови съображения, рядко избират кошчето – става излишно, когато детето порасне. Защото неговият център на тежестта е по-високо, то е по-нестабилно и лесно може да се обърне при по-активно движение. И когато бебето започне само да сяда, подмяната на кошчето с детско легло става задължителна.

Леглото е по-функционално

Бебешките легла имат по-нисък център на тежест, имат и прегради, които пазят детето от падане. За мама ще е по-удобно, ако конструкцията на леглото позволява две позиции на лежащата повърхност – по-висока и по-ниска. Така, докато детето е малко, няма да ѝ се налага да се навежда, за да го остави да спи. Друго удобство е, ако предната рамка на леглото може да се смъква и вдига. Трябва да изберете конструкция, при която това става достатъчно стабилно и безопасно – дори за пораснало бебе.

Неподвижно или на колелца

Удобно би било и ако бебешкото легло е на колелца, защото лесно ще го местите до вашето легло, ако сънят на бебето е неспокоен и то по-често се нуждае от вашата утеха. Алтернативата да го прехвърляте в родителското легло невинаги е безопасна за него и някои експерти съветват това да се избягва.

Матракът

Матракът на бебешкото легло трябва да не е дебел и мек. Тънкият и твърд матрак е по-безопасен за бебето, то не потъва в него и това намалява опасностите от задушаване. Най-добрият матрак е от чист памук без химическа обработка или от латекс. Ако детето, което чакате, не е първо и вече имате легло и матрак, по-добре е да помислите за подновяване на матрака. Постелките за легло лесно завъждат акари и плесени, което е опасно за мъничето.

Достатъчно кислород

Не слагайте допълнителни обиколници или завеси върху преградите на легълцето. Колкото и да са красиви и да добавят към интериора на стаята, те спират циркулацията на въздуха и в течение само на няколко часа детето започва да поема издишания от него самото въздух, в който има по-малко кислород и повече въглероден диоксид.

Изобщо в бебешкото легло не трябва да има нищо, което пречи на циркулацията на въздуха – нито възглавници, нито детски плюшени играчки. То лесно може да се „сгуши“ в тях и да спре притока на въздух, а децата издържат много кратко без кислород.

Спално бельо

Чаршафите на леглото трябва да са много добре изпънати и плътно затъкнати под матрака, за да не се нагъват по време на сън. Завивката на бебето трябва да е лека, но достатъчно топла, особено в студените месеци. Най-подходящи отново са естествените материи – най-вече памук. Може да се каже, че пухът е забранен, не само защото лесно алергизира детето, но и лесно се промъква през калъфките и може да стане причина за задушаване, ако детето го вдиша.

Някои експерти препоръчват завивката да се затъкне плътно под трите страни на матрака за допълнителна безопасност на детето. Това обаче доста ограничава движенията му, така че трябва сами да прецените кое е по-подходящо. При всички случаи завивката не трябва да покрива раменете, а още по-малко главата на бебето – отново заради притока на кислород.

Друга алтернатива на завивката е бебешкият спален чувал. Конструкцията му обаче трябва да е достатъчно надеждна, за да осигурява безопасността на детето. Чувалите обикновено не са подходящи за поотрасналите бебета, защото те са по-активни, въртят се в съня си и може да се омотаят в чувала и това да ги нарани или задуши.

И помнете: независимо какво избирате – легло, спално бельо, играчки – основният ви аргумент трябва да бъде безопасността на мъника.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook