Накратко за Е-тата
Хранителните добавки, съдържащи буквата Е с номер след нея, са тези, които са изследвани от Европейската агенция за безопасност на храните и са разрешени или не за употреба в Европейския съюз (ЕС).
Четете етикетите и преценявайте дали някоя добавка може да е потенциално опасна за вашето дете. Имайте предвид, че този предупредителен списък не е пълен, включително и заради противоречивите резултати от различните изследвания.
E100-E199
(оцветители)
Опасните сред тях са от Е102 до Е133, от Е142 до Е155, както и E160(b) и Е173. Широко се използват в сладкарските изделия, пакетираните тестени произведения, сокове, напитки. Не всички от опасните са разрешени в ЕС.
E200-E299
(консерванти)
Опасните са от Е232 до Е252, както и Е264; особено внимавайте за Е270, тъй като се използва не само в сладкарските изделия, но и в производството на детски храни и напитки; в брашнените изделия опасни са Е280 до Е283, по-добре е да се избягва и Е296 (ябълчна киселина) в храната на малки деца.
E300-E399
(антиоксиданти, регулатори на киселинността)
От Е300 до Е304 (витамин С) и от Е307 до Е309 (витамин Е) се смятат за безвредни. Забранени в детските храни са от Е310 до Е312, както и Е320, Е321 – последните две могат да бъдат опасни при астма и при хора с нежелани реакции към аспирин. Те са забранени за използване в бебешките храни; опасна за деца е и добавката Е319; при деца с непоносимост към лактоза внимавайте за Е325-Е329; Е363, Е370, Е385 са забранени в някои страни, избягвайте ги.
E400-E499
(сгъстители, стабилизатори, емулгатори)
E416 е възможен алерген, използва се в сладоледи и сладкиши; подсладителите Е420 и Е421 са забранени за бебета и деца; избягвайте Е432, Е434, Е463, Е470, Е474, Е483 и Е493-Е495 – в някои страни са дори забранени, в ЕС не са разрешени Е484-Е490.
E500-E599
(регулатори на киселинността, противослепващи агенти)
E503 дразни лигавиците, а Е508 – стомаха; избягвайте Е510, Е513, Е514; забранени в някои страни са Е524, Е525, Е527, Е528, Е530, Е540, Е541, Е544, Е545, Е553, Е576; за слаботоксичен се смята Е536; Е554 и Е555 са алуминиеви соли, използвани в сухите млека – опасни са, особено за бременни и малки деца.
E600-E699
(овкусители)
Макар тази група да се състои само от 30 добавки (от Е620 до Е650), те са или опасни или недостатъчно изследвани. По-добре избягвайте всичките. Е621 (мононатриев глутамат) се използва за подсилване на месните и солените вкусове. При някои деца може да провокира симптоми като главоболие, замаяност, гадене, мускулни болки и сърцебиене.
E700-E799
(антибиотици)
Нито една от тези добавки не е одобрена за използване в ЕС. По-добре е да се избягват.
E900-E999
(разни)
В ЕС не са одобрени за употреба много добавки от тази група – например Е905-Е911, Е915-Е930. Изкуствените подсладители от Е951 до Е954 са смятани за канцерогени, а повечето от останалите подсладители може да причинят разхлабване на стомахчето при деца. Лошата новина е, че се използват не само в дъвки и близалки, но и в някои фармацевтични продукти за деца.
E1000-E1599
(допълнителни химикали)
Тази група обикновено не присъства в храните, които децата консумират, с изключение на някои от нишестетата. Модифицираните нишестета – E1400-E1450 – се използват в храните, които се продават замразени, или в производството на таблетни лекарства. Овлажнители и стабилизатори от групата E1505-Е1520 са на основата на различни алкохоли и е по-добре да не се използват при малки деца, независимо дали са добавени в хранителни или в козметични продукти. Някои от тях не са разрешени за употреба в ЕС.
Последна актуализация: 15 март 2017
Още от Чайка Христова